Jeg ser at Andor Normann har et innlegg om regjeringen Nygaardsvold og Kong Haakon i aprildagene 1940. Jeg synes å huske at han har skrevet omtrent det samme en gang tidlig, kanskje da filmen ble vist i Elverum for oss over 90?

Det er selvfølgelig riktig at det offisielle avslaget kom fra regjeringen Nygaardsvold. Det var jo nettopp det kongen forlangte og som kom klart frem i filmen. Kongen har ingen politisk makt i Norge. For sin egen del var Kongens svar klart, men svaret til tyskerne måtte komme fra regjeringen, og det gjorde det, som dokumentet viser.

Det Normann glemmer er at Haakon Lie, en nær venn av Andor Normann, var a) imot kongedømmet b) var et viktig medlem av Arbeiderpartiet etter frigjøringen c) at Haakon Lie er det dårligst mulige tidsvitne fordi han var personlig, gjennom partiet, involvert i saken og er derfor det man kaller «inhabil».

Alle vi som opplevde 9.april 1940 og dagene etter, og som levde iallfall i Oslo-området, var/er klar over regjeringens svik mot vårt land. Det var en tid da regjeringen fikk varsel om tyskernes planer og da vanlige folk i Oslo skjønte at noe var på gang da tyske militære på veg til Norge ble plukket opp fra havet etter en torpedering, foretok regjeringen seg ingen ting, ikke en gang en mobilisering. Og selv da Blücher ble senket, ble ikke befalsmannen hedret eller rost av regjeringen.

Først da regjeringen kom seg i sikkerhet i England, våknet den gradvis opp, og fra 1945 regjerte Arbeiderpartiet, under Einar Gerhardsen, vårt land på en fremragende måte. Men selv da ble ikke Nygaardsvold hedret av folket eller av partiet for hans lederskap i april 1940. Kong Haakon derimot ble den gangen, og blir fremdeles i dag, hedret for sin rake og sikre holdning. Kong Haakons holdning var klar, det var ikke regjeringens.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00