Tannhelse er viktig. Hull i tennene er en plage og en utgift. Betennelser i rotfylte tenner kan forårsake muskelsmerter og sykdom andre steder. Vi som arbeidet på sykehjem da tidligere generasjoner trengte pleie, vet jo at å pusse gebisser var en daglig jobb.

På Ullevål sykehus hvor jeg var elev ble det fortalt en morsom historie, håper den ikke er sann. I et travelt morgenstell skulle en elev spare tid. Hun tok et pussbekken og samlet inn alle gebissene på en seksmannsstue og gikk på skyllerummet for å pusse dem. Men da hun skulle levere dem ut, ble det problemer. Da de andre kom på vakt om morgenen, så de gamle litt rare ut i fjeset og strevde med å få tennene på plass.

Men nå har de fleste sine egne tenner, og skolebarn slipper så mye hull, takket være fluorbruken vet vi. Tannemaljen blir mer motstandsdyktig mot syreangrep ved bruk av fluortabletter. Men hva vet vi om fluor? Vi vet at ingen andre sporstoffer har så kort avstand mellom nyttig og skadelig dose. I Norge er det vanligvis ikke fluor i drikkevannet, så da er det lettere å regulere dette slik at det ikke blir skadelig for oss. Det kan være litt fluor i grunnvann og brønnvann. De som leverer vann fra slike kilder, skal regelmessig sende inn prøver til myndighetene.

Hva er så skadelig dose? Vi har visst ikke så mye forskning om dette fra Norge. I et universitet i England fant de ut at store mengder fluor i drikkevannet ga barna en reduksjon i IQ. I 1945 startet et forsøk i Michigan i USA. Forskningen skulle gå over ti år, men ble avsluttet etter fem grunnet protester.

Dette gjaldt tre byer. En by fikk optimalt med fluor i drikkevannet, mens en annen fikk ingen ting. Etter fem år ble tannhelsa bra der det var fluor i drikkevannet. Men det viste seg at dødeligheten av hjerte-karsykdommer for eldre mennesker hadde økt med 100 prosent på de fem årene. 50 prosent flere døde av nyre og hjernesykdom.

Dette ble ikke publisert den gang, folk som bodde der skulle kanskje helst ikke vite det? Vi vet jo at natriumfluorid blir brukt i rottegift. En hel Solidokstube inneholdende fluor kan være dødelig om den blir spist, det har skjedd. Man vet at 2,2 gram natriumfluorid pr. kg. Kroppsvekt for voksne og 1,5 pr. kilo kroppsvekt for barn, er dødelig. En regner med at når et barn pusser tennene med tannkrem, så svelger det 0,15 mgr.

Apotekene i Norge selger tabletter med tre forskjellige styrker, tilpasset barn og voksne. Dette er trygg dose, går på milligram og ikke gram som kan være dødelig. Anbefalt dose skal ikke overskrides, så det er vel lurt å gjemme boksen for treåringen som kanskje synes at dette er spennende og smaker godt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.