Når den som banker deg i neste øyeblikk er den mest elskverdige i møte med naboen kollegaen eller familie. «Du et heldig du som et gift med en slik mann», sier kolleger, venner og familie.

«Er jeg utakknemlig?», spør jeg meg selv og tenker at det er jeg ikke. Føler meg likevel fanget av situasjonen. Når den som kaller meg de verste ting selv om unga er der - er den blideste og hyggeligste i møte med den som ringer på døra.

Når gjesten går, ja da et det bare å stålsette seg for kjefting og smelling for den idioten du er. Så hagler beskyldninger for å sett på, eller holdt for lenge i hånda når jeg hilste på.

«Alle synes jeg et heldig som har en slik mann - hvordan få de rundt meg til å forstå at jeg lever i et sant helvete», sier kvinner til meg. Dette er henvendelser jeg har fått etter at jeg som politiker har satt fokus på vold i nære relasjoner.

Opplevelser av fornedring, vold og redsel, som både kvinner og barn opplever. Dette er mange barns oppvekst og vi vet at det her er store mørketall. Vold i nære relasjoner er et folkehelseproblem med store personlige og samfunnsmessige konsekvenser. Vold i nære relasjoner skaper utrygghet, kan medføre helseskader og tap av velferd og begrenser den enkeltes livsutfoldelse og mulighet for aktiv samfunnsdeltakelse. Vi må derfor gi dette større oppmerksomhet.

Noen kommuner har utarbeidet handlingsplaner med tiltak og økt kompetanse på dette alvorlige problemet. Vi vet at det nå forskes på årsaken til at noen er psykopater og nyter det maktmisbruk som utøves. Jeg vet ikke om svaret finnes der. Det er uansett avgjørende hva vi gjør med kunnskap på feltet og hvordan vi nærmer oss problemet i møte med små og store, voksne og gamle.

Vi må som kollegaer og naboer, familie og venn, ansatt i skole og barnehage, trener og instruktør tørre å se det vi ser. Vi må alle uansett rolle i samfunnet bidra til at denne store samfunnsplagen stoppes. Vold i nære relasjoner er straffbare handlinger i strid med norsk lov og grunnleggende menneskerettigheter.

Naboer, venner, barnehage og skole er ofte de nærmeste til å kunne avdekke og varsle om vold og overgrep, sammen med helsesøster og fastlege. Samtidig må alle deler av helsetjenestene bli bedre på å forebygge og avdekke vold og overgrep. Helsetjenestens kompetanse på oppfølging av ofrene for vold i nære relasjoner må styrkes. Barnevernet og krisesentrene er viktige samarbeidspartnere i arbeidet mot vold i nære relasjoner.

Det må være et mål å: � styrke spesialkompetansen på overgrepsproblematikk og på undersøkelse av barn som kan ha vært utsatt for overgrep.

� styrke kompetansen til å avdekke vold i nære relasjoner. � satse videre på Barnehusene, øke bruken, og korte ned på ventetiden.

Arbeiderpartiet

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.