Folkeopplysningen om rødt kjøtt hoppet over en vesentlig ting. Klimaproblemet er skapt av fossile utslipp - ikke biologiske utslipp.

I NRK-programmet Folkeopplysningen, sendt 5. september, mener programleder Andreas Wahl at rødt kjøtt er en stor bidragsyter til klimautslipp. De fossile utslippene er store at alle samfunnssektorer blir pålagt å redusere klimagassutslipp. Også landbruket – og det jobbes det intenst med. Men det er viktig å holde fast ved at det er forskjell på fossile utslipp og biologiske utslipp fra matproduksjonen.

Vi mennesker kan ikke spise gress. Likevel er gress verdens viktige kilde til mat. Kua, sauen og geita har et unikt fordøyelsessystem som gjør at de kan utnytte næringen i gresset for å lage melk og kjøtt. Drøvtyggernes fire mager er en levende bioreaktor som gjør oss i stand til å produsere mat der gulrøtter, ris og hvete ikke kan dyrkes.

Å bruke drøvtyggere til å foredle gress til menneskemat er god og nødvendig ressursutnyttelse. Det er nemlig slik at store arealer verden over er egnet til lite annet enn gress. I følge FNs organisasjon for ernæring og landbruk er 40 prosent av jordens landareal gress.

Det er også slik at klimaendringer og urbanisering fører til at stadig mer matjord forsvinner eller blir mindre produktivt. Gressarealet blir dermed livsviktig å bruke om vi skal skaffe mat til 11 milliarder mennesker om få år.

Jord, skog og hav er fornybare ressurser som må utvikles til å kompensere økonomisk for den verdiskaping som faller bort når olje, kull og gass gradvis fases ut. Fotosyntesen og drøvtyggernes evne til å omskape gress til mat er og vil bli viktig.

I en framtid hvor matforsyningen er under press er det opplagt at mat produsert på ressurser vi mennesker selv ikke kan spise er en smart løsning.

adm.dir. Norsk Landbrukssamvirke

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.