Historiske og språklige vurderinger bringer fram varianter som Innlandet, Opplandene, Østlandet, Eidsiva, Hedmark og Oppland, og erfaringsvis må varianten Oppland og Hedmark tas med. Noen av dem diskuteres dessuten i forskjellige språkformer.

Jeg har ikke fått tak i noen målsetning for hva navnet skal formidle ut over det et tosifret nummer kan gjøre like godt. Ut fra at framtredende politikere fortsatt fomler etter reversen, kan diskusjonen til og med være bortkastet. Betegnende nok finnes det girkasser som har reversen ned og bakover.

Vi har to fylker med gode og lettfattelige navn, Hedmark og Oppland, hvor innbyggere kaller seg hhenholdsvis hedmarkinger og opplendinger. Begrepene kan forventes å bli oppfattet i de få sammenhenger det er naturlig å bekjenne seg til disse enhetene. I langt flere sammenhenger vil det være naturlig å kalle seg ringsaksokning eller totning, romedøl eller øyvær. Det vil også være greit å fortelle at en bor i Innlandet, og å kalle seg innlending, eller at en er østlending fra Østlandet.

Men hva skal en kalle seg hvis en blir boende i Eidsiva eller på Opplandene? Da vil det være greiere hvis en blir boende i Hedmark og Oppland/Oppland og Hedmark. Dette gir massivt grunnlag for at de respektive borgere fortsetter å kalle seg hedmarkinger og opplendinger. Utsagn om at det går greit med navnene Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane har begrenset tyngde, og det er kjent at innbyggerne kaller seg henholdsvis møringer, romsdøler, sogninger og kanskje fjordinger. I forberedelsene til ny fylkesenhet rundt fjordene er det neppe aktuelt å foreslå kombinasjon av de nåværende navn - Hordaland og Sogn og Fjordane med borgere av Sogn og Fjordane og Hordaland.

Ved å velge Hedmark eller Oppland, like lite følelsesstyrt som navnevalg ved ekteskapsinngåelser tradisjonelt har vært i Norge, halvparten tar/får ektefellens navn, kan en i det minste beholde ett godt navn. Det er ikke betryggende når det oppleves vesentlig lettere å komme i diskusjon om navn enn om styresett. Kommende generasjoner vil på samme måte som kjæledyr raskt lære seg å lyde det navnet som gjentas entydig og konsekvent. Navnet opptar mange. Valg mellom parlamentarisk styringsprinsipp og formannskapsprinsippet får betydning for alle.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.