Bioøkonomi og «det grønne skiftet» er sentrale begreper, ikke minst i ei tid med fallende oljepriser. For Hedmark ligger det gitt våre fortrinn store muligheter gjennom satsing på fornybar energi, økt matproduksjon og –foredling, bioteknologi, flere produkter ut av tømmerstokken og miljøvennlige løsninger generelt.

Som landets største skogfylke er det avgjørende at vi tilstreber høyere videreforedling av tømmerstokken, noe som kan øke verdiskapingen med anslagsvis 10 ganger i forhold til ved ren råvareeksport. Så må vi generelt bli flinkere til å velge treprodukter, da skogbruket har suverene klimafordeler.

Hedmark har rundt 10 prosent av landets dyrkede arealer, foruten store dyrkbare områder. Sammenholdt med en selvforsyningsgrad på kun 37 prosent er det uhyre viktig at Hedmark øker sin matproduksjon. Men da må det gis økonomiske rammebetingelser som muliggjør en slik opptrapping, herunder en rovviltpolitikk som sikrer beiteressursene i utmarka. Videre må jordvern gis topp prioritet.

Les også: Hele verdikjeden for skog i Stange og Hedmark

I Hamar-regionen har vi klyngenettverket Heidner, med alle sine tilsluttede selskaper innen avl. Disse virksomhetene innehar kompetanse helt på globalt elitenivå, og selger avlsmateriale og kompetanse på verdensmarkedet. Gjennom målrettet forskning og kommersialisering av forskningsresultater ligger det mange spennende muligheter innen dette fagområdet, og et bioøkonomisk senter i Hamarregionen vil være en strategisk viktig satsing.

Hedmark fylkeskommune må bidra til å kanalisere forskningsmidler fra aktuelle forskningsfond. Fylkeskommunen bidrar også til å skaffe etterspurt kompetanse innen landbruk og bioteknologi mm, både gjennom egne tilbud og i samarbeid med Høgskolen i Hedmark.

«Det grønne skiftet» handler også om gode samferdselsløsninger, mindre avfallsgenerering, energieffektive løsninger mm. Den bioøkonomiske tenkningen går rett inn i hjertet av Senterpartiets politikk. Hedmark Sp vil arbeide hardt for den bioøkonomiske satsingen til beste for Hedmarks framtid.

Les også
DEBATT Bio-økonomi.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.