Vi har vist til www.rovdata.no sine offisielle bestandstall, publisert 1. juni 2017. Det var 54–56 helnorske ulver vinteren 2016-2017, en nedgang på 17 prosent. Vi viser til antall helnorske ulver fordi det er helnorske ulver som skytes på norske lisenskvotene. Det er ikke lisensjakt på grenseflokkene.

Vi er kjent med at det sist vinter også var registrert 51–56 ulver i sju grenseflokker, men de skal ikke skytes. Da er det er riktigst å relatere kvoten på 42 ulver til helnorske dyr, fordi norske lover, vedtak og forpliktelser utøves og gjennomføres på norsk territorium.

Oppdaterte ulvetall per dato viser heldigvis noen flere ynglinger i 2017. Samtidig kan alfadyr både i Østmarka og Hobøl være borte, det minimaliserer sjansen for yngling der i år. Samtidig minner vi om:

1. Antall ynglinger varierer, fra sju helnorske kull i 2015, fire i 2016 og noen flere igjen i 2017.

2. De to største ulvefamiliene er utryddet, små familier gjenstår.

3. Færre valper i kullene skyldes mye innavl i en svært liten bestand. Det gir lavere tilvekst.

4. Av foreløpig registrert 56–57 helnorske ulver, 97–98 inkludert grenseflokken, er allerede 21 dyr skutt. Flere hadde særlig verdifulle gener.

Bondelaget kritisere vår bruk av tall, men er svært lemfeldig med egne tallkunster. Deres tabell er basert på foreløpig status, og de konkluderer med en betydelig bestandsvekst fra 2016 til 2017. Det er feil å bruke foreløpige tall på denne måten siden f.eks. en feilkilde som varierende sporingsforhold fra sesong til sesong kan gi store utslag.

Gjennom å generalisere på usikkert grunnlag konkluderer Bondelaget med at de «endelige tallene ligger 50–100 prosent høyere». Bondelaget mister troverdigheten når de benytter foreløpige tall for å lage egne bestandstall, for de konkluderer friskt med at «Legger vi dette til grunn vil et nøkternt anslag kunne gi 130–150 ulv». Å beskylde oss for tull med tall når de selv dikter opp egne, udokumenterte bestandstall, nærmest definert som fasit, er useriøst.

Det er greit nok at vi er uenige om rovdyrpolitikken, men la oss i det minste forholde oss til offisielle tall. 21 ulver er allerede skutt og de vil i alle fall ikke være her ved beitestart, selv om Bondelaget har inkludert dem i sin «fasit». Vi ber Bondelaget om å stanse sin misvisende bruk av egenproduserte ulvetall om minst 130–150 ulver i Norge. Det er feil, udokumentert, useriøst og ikke minst konfliktdrivende.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.