Hedmark Bondelags leder, Erling Aas–Eng, skriver i HA 19. januar at Bondelaget er opptatt av dyrevelferd. Derfor er det så rart vi ikke ser Bondelaget fronte de store etiske problemene som kjøtt og meieribransjen har.

Dette skrev Erling Aas-Eng 19. januar.

Vi ser aldri Bondelaget protestere mot at millioner av hanekyllinger blir kvernet levende hvert år. Vi ser aldri Bondelaget løfte en finger for å redde de 30 000 geitekillingene som blir slått i hjel årlig. Vi ser ikke et bondelag som prøver å legge til rette for at ku og kalv skal få gå sammen, slik som de burde. Vi har aldri sett at Bondelaget kjemper for å la båskua slippe å stå under en elektrisk bøyle, kalt kutrener. Vi ser ingen tegn til at Bondelaget gjør noe som helst for å bedre grisens liv, ei heller dens smertefulle og omdiskuterte «bedøvelse» og slakt.

Det vi derimot ser er et Bondelag som stikker kjepper i hjulene for enhver reform som kunne ha gitt produksjonsdyrene bedre liv. Spesielt er motstanden mot løsdriftskravet, som ville ha sikret at norske kyr slapp å stå bundet fast store deler av livet, stor. Det samme gjelder Mattilsynets gode forslag om å sikre at oksekalver også skal få oppleve en smak av frihet på beite i løpet av deres korte liv, som til nå har vært inne i trange bokser.

Gjennom Mattilsynets rapporter har vi også sett at Bondelagets egne ikke klarer å ta vare på sin egen besetning av gris. Mattilsynet skriver også at det jevnt over er syke dyr og skitne bokser som er gjengangeren i grisefjøs. Dyr som burde ha vært behandlet med for eksempel antibiotika.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Bondelagets mantra om at den lave antibiotikabruken i Norge er på grunn av så god dyrehelse, utfordres. For utad ser det ut som om den lave antibiotikabruken viser at bøndene ikke tar seg bryet med å behandle de syke dyrene sine.

Hedmark Bondelags leder skriver at Bondelaget er opptatt av dyrevelferd. Vis det!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00