SMAT planen i Hamarregionen, den helhetlige planen for hvor vi skal bygge og bo for å ivareta blant annet miljø og klima er blitt uthult over tid. Ringsaker har drevet storstilt utbygging av boliger og næringslokaler på dyrkamark. Bestemmelser om i hvilken rekkefølge man skal bygge ut boliger hvor, er ikke blitt tatt hensyn til. I farvannet har det oppstått misnøye med planen, og flere uttrykker et ønske om å slutte å tenke helhetlig for regionen.

Jeg hører stadig politiker kollegaer i Hamar argumentere for å gå inn i en negativ konkurranse mot nabokommunene. Gjennom å bygge ned dyrka mark i Hamar skal vi vinne en lokal konkurranse om å få flere varehus og eneboliger i egen kommune. Det har oppstått spørsmål om behov for en ny vann- og avfallsplan, hvor Hamar skal ta mindre av kostnadene for utbedringsbehovet i regionen, en plan det tok flere år for politikerne i fire kommuner å bli enige om. Samarbeid og gjensidig tillit synes å være på vikende front. Om dette er en holdning som også sprer seg i kommunens administrasjon, som har det daglige samarbeidet med nabo kommunene våre, er vi ille ute.

Dette er ikke holdninger som bygger en innlandshovedstad. Politikere i en hovedstad retter blikket utover, knytter seg til andre hovedsteder, og ser at det som er bra for de nærmeste naboene det er bra for byen. Det fordrer også at nabokommunen ser at de er tjent med en sterk hovedstad, som kan skape attraktive næring og kunnskapsmiljøer, fremfor for funksjonsspredning og gjentakende lokaliseringsdebatter.

Skal vi lykkes med de klima og miljømålene arbeidsgruppa for plansaker nå jobber med for Hamar kommune, er helhetlig tenking i arealspørsmål og samarbeid for å finne best mulig løsninger en forutsetning. Sammen må kommunene i Hamarregionen få til en helhetlig, fremtidsrettet samfunnsplanlegging som ivaretar miljø, mennesker og økonomi, og ikke bare kortsiktig økonomisk gevinst.

Fortsetter Hamar kommunes politikere å leke konge på haugen mot med de andre kommunene i Hamarregionen, blir vi ikke en hovedstad, innlandet forblir det litt glemte baklandet nord for hovedstaden, og klima og miljøutfordringene vi står ovenfor vil ikke bli løst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.