Journalist Lise Askvik kom i 2015 med støtte fra Fritt ord ut med boken «Helsesviket».

Etter fire års studier av Helse-Norge pluss brev fra 17 personer som beskriver hverdagen sin i arbeid innen helsevesenet, er konklusjonen at helsesektoren i Norge har et reelt forbedringsbehov.

Sammenlignet med andre europeiske helsevesen synes det som den norske modellen er blitt spesielt komplisert, byråkratisert og lite pasientvennlig.

Da Lise Alsvik ble brystkreftoperert i 2011 var ventetiden på Ullevål for å få brystkreftkonstruksjon 10 år. I de fleste europeiske land, inkludert de kriserammede Hellas og Island, fikk kvinnen nytt bryst under operasjonen.

I Norge har vi jo vent oss til ventetid på måneder og år, skal vi ha hjelp innen det offentlige helsevesen. Ille når en synes at en trenger hjelp med en gang slik som øyelege og fysioterapi, synes jeg.

I avisene leser vi at i mange kommuner mangler det utdannet personell, tid og penger for alle oppgavene de blir pålagt av staten.

Rask rehabilitering er det blitt vanskeligere å få. Det merkes at pasienter oftere er i dårlig forfatning når de sendes hjem fra sykehus.

Reduserte tilbud kan gjøre at mange eldre blir sykehjemspasienter tidligere enn nødvendig, og at det kan ta tid for andre å komme seg på beina igjen.

Jeg husker at både Gjøvik sykehus og Lillehammer sykehus sendte pasientene helst hjem i stedet for på en rehab.institusjon, men jeg visste ikke grunnen den gang, i 2010.

Bestemmelse fra Helse Sør-Øst var at sykehusene får redusert sin fremtidige inntektsramme med 1.900 kroner for hvert døgn pasienten får rehabilitering.

Grunnet forskjellige innstramninger er private rehabiliteringsinstitusjoner, minst 20 i tallet, blitt nedlagt etter hvert her på Østlandet.

Pasientene taper jo mest, og kommunene har tapt arbeidsplasser.

Alsvik skriver at Bent Høye har erklært at han vil skape «pasientens helsevesen», men i praksis har vi sett at det må prioriteres.

De siste ti årene er det kuttet ned på helseutgiftene mens det på samme tid har vært 25 prosent økning i det private konsumet.

Problemene må identifiseres, ellers risikerer en at sparingen og forfallet fortsetter.

Politikerne er satt til å styre for oss, og ikke til å styre oss. Hun oppfordrer oss vanlige folk til å protestere, ta kontakt med politikerne sine.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.