Har rehabiliteringssentrene livets rett? Ja, det kan en lure på etter at finansieringen av disse institusjonene i 2006 ble overført til spesialisthelsetjenesten gjennom helse Sør-Øst. Følgen av dette var at allerede i 2006 ble fem velfungerende institusjoner nedlagt fordi de ikke fikk avtale. Disse var Vikersund, Hurdal, Godthåp, Sofienberg og Sjømennenes helseheim.

De som senere ikke har fått avtale er Oslo Hospits, Kløverhagen, Sølvskotsberget, Fron rehabilitetssenter, Grande og Tonsåsen. I tillegg mistet både Skogly og Ringen mange plasser. Disse institusjonene har jo betydd mye for tilhørighet og arbeidsplasser der de har vært, så om det blir opprettet andre tilbud blir ikke det det samme.

Noen, som Skogly, Grande og Ringen, har jo forsøkt seg på andre ting som for eksempel hotellvirksomhet, men det må jo være gal utnyttelse av fagfolkene på slike steder. Nu må brukere som ikke tilhører disse utvalgte kategoriene betale for eget opphold, før var det bare en egenandel. Fra 2016 er det bestemt i følge stortingsmelding nr. 26 som nylig er kommet, at kommunene skal kunne ha et døgnåpent øyeblikkelig hjelp tilbud.

Kommuner har vel ikke senger stående ledig for dette, men det har jo rehabiliteringsinstitusjoner som Ringen og Grande som ikke får benyttet alle plassene sine. En kan lure på hvrfor ikke dette kan ordnes slik som private leger og fysioterapeuter har det.

Denne stortingsmeldingen nr. 26 sier noe om habilitering og rehabilitering fordi mange brukere ikke har fått godt nok tilbud her. De foreslår å utrede nærmere hvordan en overføring av ansvar for habilitering og rehabilitering kan overføres til kommunene fra spesialisthelsetjenesten. Dette kan bli gjennom det videre arbeid med kommunereformen mener de.

Ja, det blir spennende å se.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.