De blågrønngule melder i disse dager at de har kommet til enighet om skolegudstjenester. De har ikke blitt enige, slik KrF ønsker å fremstille det, om at skolene er nødt til å takke ja til gudstjenester i skoletiden. Derimot har de blitt enige om at det skal lages en veileder for skolene for når det skal gjennomføres skolegudstjenester.

Venstre, Høyre, Frp og KrF bør derfor minnes på at det allerede eksisterer et regelverk, en veileder om gudstjenester i skoletiden. Utdanningsdirektoratet produserte denne allerede i 2009. På tross av at den er blitt revidert noen ganger frem til i dag, er det i utgangspunktet samme regelverket. Eller veilederen om du vil. I tillegg til å fortelle oss at øving til gudstjenester skal behandles likt som selve gudstjenestegjennomføringen er Utdanningsdirektoratets regelverk:

Skolegudstjenester:

• kan ikke være en del av KRLE.

• må være vedtatt sammen med foreldregruppen.

• må være informert om på en god måte og i god tid.

• krever en god fritaksordning.

• må ha et likeverdig og godt alternativ.

• må være reelt valgfritt.

• må informere med likeverdig informasjon om begge alternativer.

• bør ikke være semesteravslutning.

• bør ha aktiv påmelding.

• bør ikke skje siste dagen før ferien.

Dette minner veldig om en veileder. Jeg kan sikkert ta feil. Det er ingenting i denne veilederen som tvinger skoleledere til å takke ja til gudstjenester i skoletiden og det er heller ikke noe her som gir kristendommen en ekstra prioritet inn i norske skoler. Så det kan umulig være en veileder.

På tross av at Den norske kirke og luthersk kristendom har en lang historie i Norge, tror de færrest på en eller flere guder. En stor andel av Den norske kirkes medlemmer er ateister, og den gruppen i samfunnet som vokser raskest er de som ikke er medlem noe sted. Dette må Hans Fredrik Grøvan i Kristelig Folkeparti ta inn over seg. Staten, det offentlige, og skolen kan ikke lenger tvinge gjennom et religiøst syn. Det ser jeg at dagens forslag i Kristelig Folkeparti legger opp til.

Kristelig Folkeparti, vi har allerede en veileder som forteller oss hvordan norske skoler skal praktiserer gudstjenester i skoletiden. Det vi trenger er et press på skoler som i dag ikke oppfyller dette regelverket. Kan dere ikke heller hjelpe oss med det?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.