Gode oppvekstvilkår er avgjørende for å kunne føle tilhørighet, kjenne mestring og for å kunne utvikle seg til å bli et selvstendig menneske. Hamar har mange av kvalitetene som trengs for å være en god oppvekstkommune. En ny oppvekstplan må derfor bygge videre på det som er bra og fortsette med tiltak som fungerer, men den skal også peke på forhold som må bli bedre og hvor nye tiltak må settes inn.

Forskere mener vi i større grad må se den samfunnsøkonomiske nytten av å investere i kvalitet i barnehagen, og det er mye som tyder på at et godt barnehagetilbud, som gir barna et trygt og stimulerende læringsmiljø, er det mest effektive virkemiddelet for å gi barn like muligheter til å lykkes i utdanningsløpet og i arbeidslivet. Hvor er det skoen trykker i Hamar for å få til dette? Noe vi er nødt til å ta tak i, er å øke pedagogtettheten i Hamar-barnehagene, da denne er altfor lav i dag.

Med bedre kommuneøkonomi er dette et hull som bør tettes raskest mulig. Det er også viktig å jobbe forebyggende vedrørende psykisk helse og utenforskap allerede i barnehagen, hvis man venter til skolealder kan det være for sent. Vi må også etablere verktøy som kan hjelpe administrasjonen og politikerne i å følge opp barnehagenes mandat på en god måte.

Hamarskolen har kommet langt, men trenger å videreutvikles. En skal være forsiktig med å legge for mye vekt på resultatene av de nasjonale prøver og SSBs rapport knyttet til skolebidragsindikatorer, men det fremkommer ganske tydelig at enkelte skoler trenger ekstra hjelp til å komme videre. Vi trenger derfor et enda bedre samarbeid mellom politikere, administrasjonen og skolen i Hamar for å jevne ut forskjellene mellom skolene. Det er fortsatt en utfordring at enkelte elever faller ut av skolen og dermed ikke fullfører videregående skole. Det er viktig at det i Hamarskolen er rom for mangfold og at skolesystemet tilpasser seg elevene og ikke omvendt. Å se hvert enkelt barn må ligge til grunn for alt arbeid innenfor oppvekstsektoren. Alle er gode til noe.

Vi må få nye idéer ut i livet, og gjennom workshops det vil bli sendt ut invitasjoner til, har vi stor tro på at vi sammen kan finne gode løsninger. For eksempel har bruk av sosiale entreprenører i skolen vist seg å være et gode, flere skoler i Hamar har innført konseptet Trivselsledere med stor suksess, og det finnes mange andre prosjekter som Hamarskolen kan koble seg på.

Oppvekstplanen for Hamar kommune skal dreie seg om mer enn barnehage og skole. Ønske om bedre flerfaglig samhandling vil utgjøre en rød tråd i arbeidet med planen. Samarbeid mellom barnehage, skole, andre oppveksttjenester og foresatte, frivilligheten og idretten må settes inn i et system som alle skal være kjent med. Oppvekstplanen skal til syvende og sist representere Hamarsamfunnets grunnmur.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.