Lederen fortsetter: «Men arbeidet (dvs. planlegging) må likevel gjøres slik at byutviklingen ikke skjer som følge av enkeltbeslutninger uten blikk for helheten.»

Det siste er i samsvar med intensjonen i planlegging etter plan- og bygningsloven. Det er fremmet forslag til detaljreguleringsplaner i Hamar sentrum om boliger i mange etasjer som bryter med gjeldene arealplan: Kommunedelplanen for sentrum, vedtatt første gang i 1995 og bekreftet som gjeldene ved hver kommuneplanrevisjon siden da, seinest i år.

Forslag til detaljregulering skal benyttes for å følge opp kommuneplanens arealdel. Detaljreguleringsplan kan utfylle eller endre, men kan ikke forandre hovedtrekk og rammer i gjeldende plan. Forslagene til detaljreguleringer for Kvartal 54 og Parkgata 31 gjør begge det. Planforslagene er derfor ikke vedtaksbare. Fylkeskommunen bruker sågar «vesentlige virkninger for miljø og samfunn» om konsekvensene av hvert av planforslagene, en formulering som etter loven utløser krav om særskilte vurderinger av planenes virkninger.

Det er igangsatt et revisjonsarbeid for gjeldende plan for sentrum. Komite for plan, miljø og næring har fått et oppdrag og har arbeidet i snart et år. Komiteen må få anledning til å vurdere de to planforslagene. Hvis ikke kan de undergrave deres oppdrag. Og en revisjon av sentrumsplanen kan bli en sandpåstrøing av «smal» styring gjennom enkeltprosjekter, noe HA betimelig advarer mot.

Rådmannen bør legge sterkere vekt på en strategi for samarbeid i sentrum for å utnytte de mulighetene som finnes. Innenfor avgrensingen av Kommunedelplan for sentrum omtrent som vist på vedlagte kart, og med hjemmel i planen og andre gjeldende reguleringsplaner, kan det fortettes med ca. 35.000 kvm.

Oversikten er grov, men viser at slik økt utnytting kan skje nærmere på 22 av de ca. 30 bebygde kvartalene innen området. Kvartal 54, Fuglseth-tomta og lærerskoleområdet er holdt utenfor. Det dreier seg om ca. 35 eiendommer, hvor flere har stått ubebygd eller dårlig utnyttet i årevis.

Høyhus i kvartalsstrukturen må ikke brukes som argument for intensjoner uten forankring i gjeldende planverk før det er vedtatt i en ny arealplan for sentrum.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.