Årets program til Tømmerstock-festivalen i Brumunddal diskuteres heftig om dagen. Mange har reagert på at det er lenge siden headlinere som 10CC og Sweet hadde storhetstida si. Andre, som Frida Ånnevik, har reagert på at det ikke fantes en eneste kvinnelig utøver på årets festival. Først torsdag ble det klart at det likevel var kommet to kvinnelige og unge utøvere på plass med Julie Bergan og Jenny Augusta, som begge bidrar til å dra gjennomsnittsalderen på utøverne i pen retning.

Les også: Festival uten damer - artister reagerer

Reaksjonene som har vært, viser ikke minst at folks forventninger til Tømmerstock er store, og at festivalen har mye å leve opp til. Sannsynligvis ville ikke programmet blitt så heftig diskutert om ikke de to forrige utgavene av festivalen hadde vært så innmari vellykket. På rekordtid ble Tømmerstock et fenomen som alle i Ringsaker bare måtte være med på. 8.500 besøkte festivalen i 2014; ingen skjønte helt hvor de kom fra, men plutselig var torget fylt. I fjor kom det 10.000 og ferden fortsatte til himmels. De tjente til og med penger, og alle tenkte at i år vil de slå til med en internasjonal artist som skal sette alle de andre i skyggen.

Les også: Frida Ånneviks kommentar "Jeg etterlyser bredde"

Men helt slik er det ikke blitt. Riktig nok er festivalen utvidet, og både Unge Ferrari, Julie Bergan, Jenny Augusta og Sondre Justad bidrar til å gi festivalen et godt ungdomspreg på torsdagen. Fredag topper DumDum Boys plakaten, mens Vamp, 10CC og Sweet kommer lørdag. Så spørs det om det pluss Brumunddal-entusiasmen er sterk nok til å fylle torget igjen.

For det var nok ingen hete jubelscener, for å si det slik, da navn som 10CC og Sweet ble sluppet. Jo visst husker vi noen låter av Sweet fra både 60- og 70-åra, og ikke fullt så langt bak i hodet sitter et par av 10CC sine fra midt på 70-tallet. Men det må vel sies at det føltes ikke som noen nødvendighet at akkurat disse to bandene, eller restene av dem, skal komme til Brumunddal i sommer.

Festivalsjef Rune Myhren var da også tidlig ute med å forklare valgene. «Vi kan ikke fortsette å vokse uhemmet og er nødt til å justere oss», uttalte han til HA i januar.

«Det er to grunner til at vi ikke går for større navn. Det har med valutaen å gjøre for utenlandske artister. Og så har vi hatt voksesmerter og må bygge en større organisasjon. Andre festivaler på vår størrelse har 500 frivillige, mens vi har 150. Skal vi klare å være proffe og gjennomføre på en god måte må vi stikke fingeren i jorda og vokse deretter.»

Men én nysatsing var Myhren klar på, og det er ungdomsvinklingen på torsdagen under festivalen. «Dette er en justeringssak for oss,» uttalte han til HA. Og slik er det blitt etter torsdagens to slipp.

«Noe vi har fått tilbakemelding på, er at Tømmerstock har hatt en tendens til å være en gubbe-festival. Det var aldri meninga. I framtida ønsker vi å tilby store artister for ungdom og voksne,» ifølge Myren tidligere i år.

I tillegg har Tømmerstock-ledelsen fått kritikk fordi det i år ikke har vært en eneste dame på plakaten, verken ung eller gammel. Det var Frida Ånnevik som dro i gang denne debatten, først på Facebook, og deretter denne uka i HA.

«Jeg ser at Tømmerstock er blitt tatt varmt imot av publikum som et bra initiativ i Brumunddal. Da skulle jeg kanskje ønske at publikum stilte litt høyere krav», uttalte Ånnevik i HA tirsdag. «Når en festival velger artister kun fra halvparten av utvalget, vil det gå utover bredden i programmet, og kanskje også kvaliteten», ifølge Ånnevik.

«Det er så å si ingen kvinnelige artister, verken lokale eller nasjonale, som henvender seg til oss og byr på seg selv», svarte Rune Myhren i onsdagens HA. «Vil man inn på en arena eller festival, må man i en viss grad selge seg inn, og det er det få kvinnelige artister som gjør»

Nå er heller ikke Tømmerstock alene om å ha en rimelig mannlig profil. I 2015 gjorde Dagsavisen en opptelling blant headlinerne til ni av Norges største musikkfestivaler. 80 prosent var menn eller grupper bestående av menn. Og Tømmerstock var nok farlig nær landsgjennomsnittet.

Men kanskje er det nettopp Tømmerstock som kan bidra til en utjevning? For med sin utpregede trivselsstemning på torget i Brumunddal, er nettopp dette en festival som bør kunne gi noe til alle – inkludert bredde på tvers av kjønn, som Frida Ånnevik påpeker i sitt debattinnlegg i HA torsdag.

Uansett er Tømmerstock bare én enkelt av årets konsertbegivenheter på våre trakter, selv om det er en av de største. Og ser en på året som helhet, er det en fantastisk bredde det bys på i Hamar-regionen, og det er nesten like mange damer som karfolk på gang. En oversikt viser navn som Melissa Horn på Sagbladfabrikken i slutten av februar og Di Derre, Ingebjørg Bratland, Susanne Sundfør, Ingrid Bjørnov, Øystein Sunde og Karpe Diem i mars. I april blir det konserter med Maria Mena, Return, Violet Road, Bjørn Eidsvåg, Monica Heldal og Nazareth. I mai fortsetter det med Oslo Ess, før det topper seg i juli og august med Hellbillies, Hanne Boel og Lava på Tjuvholmen, Sting på Stortorget og altså Tømmerstock med DumDum Boys, Vamp, 10CC, Sweet, Joe Lynn Turner, Sondre Justad, Unge Ferrari, Julie Bergan, Jenny Augusta og Airplayin.

Det er perioden fra musikkdagen på Tjuvholmen 23. juli med Sting på Stortorget 6. august og deretter Tømmerstock uka etter, som kommer til å bli sommerens heteste. Og nå er det opp til Tømmerstock å sørge for en storslått avlutning av sommerfestivalene.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00