Bruk av GPS når mennesker er blitt rammet av demenssykdom diskuteres nå om dagen. Ikke minst på grunn av at en kjær pappa er blitt borte fra et sykehjem i Oslo.

I skrivende stund har han vært savnet i mer enn to uker. Kan noen tenke seg hvordan denne familien har det – og har hatt det i denne tida?

Det aller viktigste er hva som kan ha skjedd med den kjære som nå skulle få oppleve trygghet i et sykehjem. Ikke sjelden ender slike forsvinninger med døden.

Det er bare ett ord å bruke i situasjonen: Uverdig!

Vi har fått tilgang til teknologi som skal forhindre at slike hendelser skjer, men det blir ikke tatt i bruk før det er for sent. I en diskusjon på Facebook om bruk av GPS forleden ble det sagt i et motinnlegg at også demensrammede har menneskerettigheter.

Er det en menneskerettighet å kunne gå seg bort og ikke bli funnet? Hvor lenge skal det gå før omsorg og trygghet for syke mennesker blir tatt på alvor?

Hvor mange skal lide – både av demensrammede og deres pårørende før nødvendige tiltak blir gjort?

Tidligere helseminister Anne Grethe Strøm-Eriksen gikk i sin tid inn for GPS-merking av alle demente. Men hun nådde dessverre ikke fram.

Pensjonistpartiet (PP) er klar over at det må fattes vedtak om bruk av GPS for hver eneste pasient. Men når blir vedtakene fattet? Etter én eller flere forsvinningssituasjoner?

Meningen er at dette ikke skal skje og at både pasienter og pårørende skal få oppleve trygghet ved opphold i sykehjem og også i egen bolig.

Pensjonistpartiet vil i sitt neste valgprogram gå inn for obligatorisk bruk av GPS for alle demensrammede som er i stand til å gå, slik at de kan få beholde frihet og verdighet til å få bevege seg litt, også utendørs.

Litt av utgiftene til anskaffelse av hjelpemiddelet vil kunne kompenseres av utgifter til leteaksjoner.

Også i Hamar letes det etter demensrammede som går ut og ikke kommer seg inn igjen. Bare pårørende som selv har fått telefon om at en kjær ektefelle, mor, far eller annet familiemedlem er meldt savnet, kan forstå angsten og smerten ved en slik beskjed.

Kanskje er det natt? Midtvintertid? Gikk de ut i nattøy? Hvor skal det letes?

Pensjonistpartiet vil sette stort fokus på demensrammedes trygghet og verdighet.

Vi er programforpliktet til å stå på for alle som har store utfordringer, og få utfordringer er mer alvorlig enn det å bli rammet av kognitiv svikt.

PP mener at vedtak om bruk av GPS bør skje samtidig som en demensrammet med normal gangfunksjon blir tildelt sykehjemsplass.

Det samme må gjelde for dem som ikke får sykehjemsplass og må oppholde seg i egen bolig.

Les også
NYHET

Kvinnen som var borte sju timer fra Klukkstuen er normalt sett utstyrt med GPS, men rutinen sviktet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.