Med nebbet foran, stjerten bak, en vinge på hver side og en mer eller mindre klumplignende kropp i midten.

Derfor ble vi mildt sagt overrasket da det kom for en dag at en vinnerskalle så langt ifra er en fugl, men derimot et menneske av kjøtt og blod – med to bein på jorda, armer til siden og en mer eller mindre klumplignende kropp i midten. Og ikke minst hjerne på toppen. Rett og slett en Carlsen om du vil. Eller Northug. Eller Jularbo eller kanskje nabo’n? Eller ...

Vi er i bunn og grunn på god fot en vinnerskalle alle som en. Rent personlig slår det regelmessig ut ved kjøp av månedens lodd i Pengelotteriet, her er det ikke bare snakk om å nappe til seg til et tilfeldig lodd og gå videre i livet med armene i været. Nei, det er helhjertet innsats med premien innen rekkevidde hver gang. Typisk for en vinnerskalle.

En stayer het det på godt bokmål før, nå altså vinnerskalle. En morsom utvikling, egentlig, ettersom vi tidligere har forbundet skallen med en kul, en -knarp, flint-, eller helst -bank. Med skallebank i toppen har du lite i et mesterskap å gjøre. Hvis det da ikke er snakk om å gå seirende ut av det kollegiale julebordet og være ute av stand til å avgi rapport dagen derpå på grunn av en dunkende skalle.

Kanskje stammer uttrykket fra den gang for lenge siden da det å skalle ned en annen person var en dagligdags dyst mellom menn og den seirende gikk ut som vinnerskalle? Vet ikke, men i så fall ligger historien langt bak årets VM i sjakk som samlet vinnerskaller rundt små bord. Et pussig syn. Men bare en vant til slutt: Kong Carlsen av Norge. Typisk vinnerskalle!

Ha en skallet helg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00