Med nebbet foran, stjerten bak, en vinge på hver side og en mer eller mindre klumplignende kropp i midten.

Derfor ble vi mildt sagt overrasket da det kom for en dag at en vinnerskalle så langt ifra er en fugl, men derimot et menneske av kjøtt og blod – med to bein på jorda, armer til siden og en mer eller mindre klumplignende kropp i midten. Og ikke minst hjerne på toppen. Rett og slett en Carlsen om du vil. Eller Northug. Eller Jularbo eller kanskje nabo’n? Eller ...

Vi er i bunn og grunn på god fot en vinnerskalle alle som en. Rent personlig slår det regelmessig ut ved kjøp av månedens lodd i Pengelotteriet, her er det ikke bare snakk om å nappe til seg til et tilfeldig lodd og gå videre i livet med armene i været. Nei, det er helhjertet innsats med premien innen rekkevidde hver gang. Typisk for en vinnerskalle.

En stayer het det på godt bokmål før, nå altså vinnerskalle. En morsom utvikling, egentlig, ettersom vi tidligere har forbundet skallen med en kul, en -knarp, flint-, eller helst -bank. Med skallebank i toppen har du lite i et mesterskap å gjøre. Hvis det da ikke er snakk om å gå seirende ut av det kollegiale julebordet og være ute av stand til å avgi rapport dagen derpå på grunn av en dunkende skalle.

Kanskje stammer uttrykket fra den gang for lenge siden da det å skalle ned en annen person var en dagligdags dyst mellom menn og den seirende gikk ut som vinnerskalle? Vet ikke, men i så fall ligger historien langt bak årets VM i sjakk som samlet vinnerskaller rundt små bord. Et pussig syn. Men bare en vant til slutt: Kong Carlsen av Norge. Typisk vinnerskalle!

Ha en skallet helg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.