Vi skal snakke om Tyskland. Alle har gjort det de to siste dagene. VM-favoritten og tittelforsvareren etter å ha knust hjemmefavoritten Brasil 7–1 i semifinalen for fire år siden. Dette laget som alltid vinner. Et utsagn i 1990 fra den tidligere engelske fotballproffen Gary Lineker om tysk fotball, er blitt stående igjen som en slags mal for tysk fotball. Originalen lyder omtrent slik: «Fotball er et enkelt spill med 22 aktører som jager etter en ball, der Tyskland vinner til slutt.»

Men denne spalten er stedet for litt andre vinklinger på verdens begivenheter. Så derfor denne: En gang på 1980-tallet ville Norsk Tipping prøve med tyske kamper på sin ukentlige tippekupong som et alternativ til de engelske kampene. Forsøket ble ingen suksess. Folk skulle ha seg frabedt å ha noe å gjøre med noe som var tysk. Tyskland hadde okkupert Norge 40 år tidligere. Tyskland var fienden. Norge nektet å tippe utfallet av tyske fotballkamper. Omsetningen sank, og det ble England som før.

Så kommer det en meningsmåling akkurat i det fotball-VM tar til. Det er gått snart ytterligere 40 år, og det norske folk er blitt spurt hvem de heier på i årets mesterskap. Vinneren er verken Sverige, Danmark eller Island. Ikke engang England. Tyskland er det laget nordmenn heier mest på. Et godt stykke bak kommer England og Brasil. Og det er ikke de yngste, de som ikke har opplevd krigen, som har Tyskland som favoritt. Nei, det er de mellom 50 og 99 år. Så tiden leger så avgjort noen sår. Vi er blitt så gode venner igjen at det går an å heie på god fotball.

PS: Akkurat når dette skrives scorer Sverige på straffe og det kommer det inn en ny meningsmåling. Danmark på topp foran Island, Sverige, England og Tyskland. Beklager så mye, der røk det gode poenget mitt like før slutten av spalten. Akkurat som i VM skjer det uforutsette ting som snur tabellen litt på hodet. Det er ikke lett å være fotballkommentator for tida. Men det er også et stykke igjen før vi kan si «til slutt».

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00