Det er tomt for ved i kørja. Det er kaldt ute, jeg fyrer jevnt og nå er det tomt for ved igjen. Den smidde jernkørja med rustflekker på som den fikk den vinteren den sto lagret litt fuktig er tom. Tom som Jutulhogget. Og jeg tar ikke sjansen på å la peisen, min gode venn peisen, dø ut med 13 kalde på utsiden.

På en knagg i gangen henger en av mine beste venner her i livet. Han sier ikke stort, og han forlanger intet. Med reflekser sydd på i horisontale drag, og glidelås grov som skogskjetting. På en knagg i gangen henger varmedressen. Denne gaven til menneskeheten, som det går an å sette seg i traktoren med om mårran for å frese snø med bare pyjamasen under. Eller, der jeg er akkurat nå, at jeg må hente ved.

Årets dress er ny. Den er fortsatt litt stiv i stoffet og ikke helt innkjørt. Den mangler flekker av olje og diesel. – Slapp av, sier jeg til dressen. Vi kommer dit. Du skal få din småbrukspersonlighet. Den kommer sigende på, men du må gjøre deg fortjent til den. Så går begge beina oppi, inn med resten av husbondens skrog. Og så er det at med glidelåsen og opp låvebrua med livsfarlige issvuller under løs luresnø. For å hente ved.

Jeg tenker på vikingene. På birkebeinerne. De som gikk over fjellet med den lille kongen. På polfarerne. På alle som har vært ute og frosset. De tenker jeg på mens jeg stabber som bjørnen Colargol med vedkørja i den ene hånda og lommelykta i den andre. 11 kabber med bjørk blir med inn igjen, og så stabber jeg tilbake inn i den vedfyrte varmen. Og henger min fôrede venn tilbake på knaggen sin.

Varmedressen. Den velsignede varmedressen. Mennesket er den en stor takk skyldig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.