Vårtegn sto det på 1. siden av HA i går, over bildet av en isbader.Vårtegn du, liksom. Og snøen lavet ned da avisa ble hentet postkassa. I dag registrerer du vel tosifret antall kuldegrader. Men er det ikke typisk etter lange og harde vintrer, at praten om vårtegn går enda mer intens enn i mer gjennomsnittlige vårmåneder? Stikkordet for den offentlige samtalen de siste ukene har vært vårtegn. Ja, foruten Sylvi Listhaug og hennes «lik og del» på Facebook, da. Men det er sannelig ikke lett å finne vårtegn nå ved slutten av årets mars måned. Den sikreste kilden for vårtegn i år er faktisk å bla i det private bildearkivet. Da dukker våren opp.

Som for eksempel 25. mars 2014. Da sto krokusen og blomstret fint i hagen vår i Furuberget. Og de første spirene av tulipaner stakk også fram. For oss i Furuberget er for øvrig blåveisen det sikreste vårtegnet. De første blåveisene hadde stukket fram allerede dagen før krokusen, 24. mars 2014. Videre leting blant bildene forteller om en frodig tue med blåveis 1. april 2007, og i 2016 lyste det blått i blått i skogbunnen 2. april.

Nå har forresten ikke årets mars vært helt uten vårtegn. En kveld den siste uka strevde en liten krabat seg de siste centimeterne opp på kjøkkenbordet, og kikket seg nysgjerrig rundt. Mauren er i gang igjen. Den er vår faste følgesvenn innendørs en liten periode fra vårsola begynner å vise seg og fram til telen har gått ut av bakken. Da begir den seg for fullt ut i utendørslivet igjen.

Forresten skal vi blåveiselskerne stelle pent med mauren. Når blåveisen har gjort sitt for året blir frøene spredt ved hjelp av mauren. Blomsterstilken bøyer seg ned mot bakken når frøene er modne, og mauren tiltrekkes av et lite, saftfullt vedheng på frøet. På den måten er mauren med på å legge grunnlaget for de små, blå vårgledene også det kommende året, melder ekspertisen. Så stell pent med den lille skapningen som er i fullt arbeid for deg og for vårblomstringen! Lik og del!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.