For to morgener siden hørte jeg det for første gang. For første gang i år. Og det betyr at det er vår. Den umiskjennelige, hamrende lyden av nebb mot blikkplate.

Litt hvit, litt svart og litt rød. Nå sitter han der igjen. Eller hun. Dette er jeg litt dårlig på. Men i alle fall. På prærien der jeg bor er våren offisielt åpnet. Jeg er redd det er litt tidlig. Mars er vårmåned, ja vel, men vi er fortsatt noen dager unna den. Like fordømt sitter det en hakkespett i toppen av den gamle kreosotstenkete telefonstolpen og hakker løs på blikkplata på toppen.

Det er det sikreste vårtegnet, når Petter (eller Petrine …) sitter i toppen av den stolpen og fyrer løs salve etter salve. Det brukte å gå hånd i hånd med fotspor over pianoet etter kattene, men nå har jeg ikke piano lenger, så det er hakkespetten jeg stiller kalenderen etter. Jeg har bodd der jeg bor i 15 år, og hvert eneste år omtrent på den tida vinteren smelter og renner møkkete og blaut ned i skråningen, da gjentar dette seg. Den blikkplata på toppen av den stolpen burde egentlig vært dronefotografert, for den tror jeg er bra bulkete. Det hender seg fuglen sitter nede på selve stolpen og, men det later til å være en underlig forkjærlighet for den plata. Og det er sikkert ikke den samme fuglen som har sittet der i alle disse årene. Det må vel være en av arvingene. Jeg legger det til grunn, selv om min kunnskap om hakkespett er meget begrenset. Meget begrenset.

Han er oppe før meg, den pippipen. Gjerne rundt fem-sekstida. Det er da det blikklokket får mest juling. Og noen morgener har jeg ønsket den fuglen til et langt varmere sted. Men samtidig. Samtidig er jeg glad for at den henger der, i toppen av stolpen. For da er det faktisk vår.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.