Årets første mandag ble også den verste. I utgangspunktet skulle jeg nyte min siste fridag, men over meg hang en mørk sky: Hvordan skulle jeg klare å vri døgnrytmen tilbake etter noen late og deilige uker med film, brus og sjokolade til langt på natt?

07:57. Alarmen brølte, men jeg skjønte null og niks. Det var jo ennå mørkt ute! Jeg skrapet sammen siste rest av selvdisiplin og krøket meg på badet der jeg ble stående i en time og føne meg rett i ansiktet for at ikke øyelokkene skulle falle ned. Ferden fortsatte ned i stua, hvor jeg ble sittende og stirre apatisk ut i lufta. Hva i alle dager skal man gjøre – grytidlig en mandag i januar?

Som om ikke det var nok, så har jeg også kuttet ut sukker – rått og nådeløst. Omkranset av sunn mat spikret jeg igjen utgangsdøra og barrikaderte meg inne i mitt eget lille Trainspotting-øyeblikk – på god avstand fra alle søte fristelser. I et kort øyeblikk følte jeg meg usannsynlig sterk mens jeg knasket på et spinatblad. Men, det gikk ikke lenge før abstinensene slo inn for fullt: Hvileløst svinset jeg mellom stua og kjøkkenet for å pløye meg gjennom alt av skuffer og skap for ørtende gang – i desperat håp om å finne en eller annen skjult godbit. Men nei, ingenting. Ikke så mye som en smule inntørket marsipan.

Et triks er å drikke te med honning. Det demper søtsuget i en time, men så er det på’n igjen. Neste triks ble kaffe, men da ble alt bare verre: Nå LØP jeg mellom stua og kjøkkenet på intens jakt etter godteriet som ikke fantes. Nå kom også aggresjonen, hodepinen og rastløsheten. Til slutt måtte jeg gaffateipe meg selv til en pinnestol for å ikke løpe til bilen og hamstre krembanan på bensinstasjonen. «Søtsuget går over om noen uker», sier folk. – Fint og flott, men innen den tid har jeg mest sannsynlig gnagd av meg begge armene i frustrasjon. I mellomtiden vil jeg anbefale deg å holde litt avstand til meg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00