Du kjenner kanskje til konseptet «blåtur». Plutselig blir man overrasket av mer eller mindre gode venner som på kort varsel skal ta deg med på en spontan reise eller ferie. Noen ganger er det hyggelig, andre ganger ikke. Årets svært kostbare ferie til Hønefoss ble nok heller av det siste slaget.

Det startet omtrent slik: Jeg plystret muntert idet jeg åpnet postkassen. Oppi lå det to brev.

«Næmmen! Brev til meg? Fra Kartverket i Hønefoss? Så koselig!»

Jeg kokte opp en god kjele med kaffe, men måtte helle den ut igjen med en gang. Jeg kom jo på at jeg ikke drikker kaffe. Men nok om det. Det første brevet var veldig hyggelig: Jeg er nå offisielt huseier i Hamar – helt på egen hånd. Hipp hurra! (Nå skal det sies at banken strengt tatt eier alt utenom lokket på pipa, men det får så være ...)

Det andre brevet inneholdt skjøtet, prydet av et pent, blått stempel. «Tinglyst», sto det. Gjengen i Hønefoss hadde åpenbart brukt opptil flere sekunder på saksbehandling. Men så var det denne hersens dokumentavgiften: Sammen med skjøtet lå nemlig fakturaen.

Hjertet mitt stanset i et øyeblikk: 43.025 kr, betales innen ti dager ...! Nå kunne jeg ha sagt mye rart om norske avgifter, men jeg velger å holde meg i skinnet mens jeg banner høyt på nordnorsk inni meg.

Jeg rev opp kjøkkenskapet for å finne den hemmelige sparegrisen. En krøllet hundrings og et par irrgrønne tiere var vel ikke akkurat helt det jeg hadde håpet på. Men, så dukket det opp en løsning: Feriepenger! En liten telefon til lønningskontoret, og så ble pengene overført allerede nå – og ikke i juni. Perfekt! Jeg slipper altså både inkasso og en tur til Ringerike fengsel.

Årets feriebudsjett går dermed ikke til noe nytt stempel i passet, men derimot til et stempel i Kartverkets papirer.

Er det ikke herlig med ferie, dere!

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00