For noen år siden, den gangen vi fortsatt var katteeiere, hadde jeg, kona og den da nyfødte datteren en noe ugrei opplevelse. Vi bodde på den tida i en kjellerleilighet i Stavanger, og hadde to katter. Den ene var oransje, hadde navnet Conan, og så på seg selv som husets sjef. Følgende episode skjedde i månedsskiftet oktober-november:

Sånn omtrent midt på dagen kommer Conan krafsende med en pote på døra. Kona åpner, og inn smetter en stolt pus med ett stykk rotte i kjeften. Kona er mangeårig katteeier, og vant med å behandle død fangst på en verdig måte. Denne gangen var byttet sprell levende. Så snart katten slapp taket, forsvant rotta inn under kjøleskapet. Der ble den til kvelden kom.

I ettertid ser jeg at en blanding av ammetåke og overdrevet foreldreangst kan ha ført til at vi oppførte oss noe irrasjonelt. Som nybakte småbarnsforeldre var vårt verste mareritt at rotta skulle kravle opp i senga til datteren midt på natta. Vi fikk det derfor travelt med å barrikadere kjøkkenet. Alt vi hadde av plastposer, kjøkkenruller og gaffateip gikk med til å tette sprekkene mellom skuffer, skap og benkeplater. Utpå kvelden hørte vi krafselyder fra kjøkkenskuffen. Litt etter kom det lyder igjen fra under kjøleskapet. Ingen av oss sov særlig godt den natta.

Huseieren ble varslet, og han tok igjen kontakt med Anticimex. Dagen etter kom en hyggelig kar med en forvokst giljotin av en rottefelle, som han så vidt fikk plass til under kjøleskapet vårt. Jeg tror ikke det gikk mer enn et par timer etter at han dro, før vi hørte et SMEKK og et PIIP. Så var alt stille. Udyret var dødt. Endelig kunne vi gå løs på å rengjøre kjøkkenet for rottemøkk. All tørrmat ble kastet.

Moralen i denne historien må være denne: Katter er i grunnen ganske teite dyr.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00