Filmmusikken til Twin Peaks. Husker du serien? David Lynchs rare, herlige, skumle mesterverk fra rundt 1990. Den introlåten biter seg i deg som en leopard som kaster seg i strupen på en sjanseløs gnu. Den blir der til den eier deg.

Jeg digger den TV-serien. Den må da være noe av det tøffeste som er produsert for TV-titterne. Og noe av det skumleste. Bisarre hendelser ute i skogen. Bob som klatrer over sofaryggen og bortimot kryper inn i stua di. Musikken. Stemningen. Twin Peaks biter fortsatt, et kvart århundre etter. Jeg kjøpte hele serien på DVD. Tenkte jeg skulle gjenoppleve den på nytt før den 25-år-etteroppfølgeren som har premiere nå gikk på skjermen.

Det gikk dårlig. For bare litt uti andre episode – og jeg regner meg ikke som spesielt lettskremt – så er det altså så tullete skummelt. Og det blir bare mer og mer skummelt. Små menn danser og Bob har – bokstavelig talt – blod på tanna si. Og uglene uler. Og til slutt ble det for mye. Eders undertegnede følte et akutt behov for å sette på alle lys i huset. Og utelamper. Angsten fortsatte å gnage som en bever i bunnen av en bjørk.

Badet i lys til tross. Jeg kjente på at sjansen for at det sto skumlinger ute på terrassen var stor. Med vondt, og med diesel, skal vondt fordrives. Så jeg løp ut, startet traktoren iført pysjamasbukser og langstøvler. Og bevæpnet med en høygaffel kjørte jeg tre runder rundt huset. Til jeg følte alt var klarert.

DVD-boksen står nå trygt plassert i hylla. Den blir stående der ei stund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.