Årstallet var 1974. Under en svensk-koreansk industrimesse i Pyongyang hadde Kim Il Sung, Nord-Koreas daværende diktator, fått øynene opp for svensk ingeniørkunst på hjul. Han ble såpass begeistret at han la inn en bestilling på ikke mindre enn tusen eksemplarer av Volvo-modellen 144. Nøyaktig hvordan samtalen mellom Kim Il Sung og hans svenske kontakt utspant seg, er det ikke godt å vite, men det er mulig svensken ble så oppjaget av den ruvende bestillingen, at han glemte å avklare hvordan bilene skulle betales.

Volvo-ene ble levert til staten Nord-Korea. Kim Il Sung blottet tennene i et smil i det han kunne la svensk bildesign rulle ut på vegene. Samtidig satt svenskene og trommet på bordet og ventet på at pengene skulle rulle inn. Det gjorde de aldri. Nå, etter over 40 år, har Nord-Korea ennå ikke fått somlet seg til å betale. Og det handler nok ikke om forglemmelser heller, for to ganger i året er svenske Exportkreditnämnden så elskverdig å sende av gårde en betalingspåminnelse. Men til tross for at gjelden har bikket svimlende 300 milliarder kroner, har ikke Kim Jong-un vist seg direkte villig til å gjøre opp for sin bestefars spreke påfunn.

I motsetning til en del andre trofaste kredittkunder, kan ikke Nord-Korea skylde på at de ikke husker bilkjøpene. Fortsatt sirkler en god del av Volvo-ene rundt i Pyongyang som drosjer, forbløffende godt vedlikeholdt. Nå bør vel snart Lindorff komme på banen. Men selv for deres pengeinnkrevere trengs det nok litt ekstra mye bein i nesa for å ta denne saken.

Faktisk sikler jeg litt på en ny Volvo selv, men jeg synes de er litt drøye i prisen. Kanskje har jeg noe å lære av Nord-Korea.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.