Fanatikernes røster klinger i det fjerne. Jeg kan høre dem når jeg lukker øynene og kjenner den friske høstlufta rive i nesen. «Ull!» roper de i et slags imaginært kor. «Ull er det eneste som duger!» Jeg klør bare av tanken. «Nei, merinoull klør ikke», sier de.

Det finnes en god del folk som er så hellig overbevist om at ull er det eneste som duger, at de våger å påstå det ikke går an å kjenne at dagens ullundertøy klør. Det er festlig hvor feil de tar. Jeg har forsøkt merinoull av ypperste kvalitet, ull iblandet silke, angoraull og mohair fra produsenter som hevder å kunne levere den mykeste, attpåtil kløfrie kvalitet, med en prislapp deretter. Jeg har trålet hyllene i sportsbutikker og undertøysforretninger og investert store summer i forsøket på å finne en stillongs som ikke gjør huden rødflammet. Uten hell.Heldigvis har jeg en venninne som er svoren fan av ull, og gjennom årenes løp har hun arvet flere av bomkjøpene mine. En brun flettestrikket ullkjole med høy hals, for eksempel. Den gjorde seg ypperlig på kleshengeren i skapet. Men så fort jeg forsøkte å dra den over hodet, startet marerittet. Kløen. Svien. Tungpusten. Etter fire vintre med forsøk på å få brukt kjolen byttet den eier.«Ull kan brukes hele året. Det er god omsorg å kle barna i ull», hevder en av produsentene der ute på sine nettsider. «God omsorg?» For en god del barn – ja, sikkert. Men definitivt ikke for alle. Og disse småtassene som blir pakket inn i det ene laget etter det andre, snurpet sammen inni en diger vinterdress og med et lag ull innerst, innprentet at «nei da, det klør ikke»: er det rart at de blir litt hissige noen ganger?

Det er ikke ulla i seg selv jeg vil til livs. Ull er ypperlig. Men det faktum av at noen fanatiske bedrevitere kan hevde å vite at ingen kan kjenne at ull klør, provoserer. Det gjør meg ilter, rett og slett. Og da klør det bare enda mer.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00