Fanatikernes røster klinger i det fjerne. Jeg kan høre dem når jeg lukker øynene og kjenner den friske høstlufta rive i nesen. «Ull!» roper de i et slags imaginært kor. «Ull er det eneste som duger!» Jeg klør bare av tanken. «Nei, merinoull klør ikke», sier de.

Det finnes en god del folk som er så hellig overbevist om at ull er det eneste som duger, at de våger å påstå det ikke går an å kjenne at dagens ullundertøy klør. Det er festlig hvor feil de tar. Jeg har forsøkt merinoull av ypperste kvalitet, ull iblandet silke, angoraull og mohair fra produsenter som hevder å kunne levere den mykeste, attpåtil kløfrie kvalitet, med en prislapp deretter. Jeg har trålet hyllene i sportsbutikker og undertøysforretninger og investert store summer i forsøket på å finne en stillongs som ikke gjør huden rødflammet. Uten hell.Heldigvis har jeg en venninne som er svoren fan av ull, og gjennom årenes løp har hun arvet flere av bomkjøpene mine. En brun flettestrikket ullkjole med høy hals, for eksempel. Den gjorde seg ypperlig på kleshengeren i skapet. Men så fort jeg forsøkte å dra den over hodet, startet marerittet. Kløen. Svien. Tungpusten. Etter fire vintre med forsøk på å få brukt kjolen byttet den eier.«Ull kan brukes hele året. Det er god omsorg å kle barna i ull», hevder en av produsentene der ute på sine nettsider. «God omsorg?» For en god del barn – ja, sikkert. Men definitivt ikke for alle. Og disse småtassene som blir pakket inn i det ene laget etter det andre, snurpet sammen inni en diger vinterdress og med et lag ull innerst, innprentet at «nei da, det klør ikke»: er det rart at de blir litt hissige noen ganger?

Det er ikke ulla i seg selv jeg vil til livs. Ull er ypperlig. Men det faktum av at noen fanatiske bedrevitere kan hevde å vite at ingen kan kjenne at ull klør, provoserer. Det gjør meg ilter, rett og slett. Og da klør det bare enda mer.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.