Endelig er julen her! Etter en god måned med forberedelser er det på tide å legge vekk vaskefiller og strykebrett og slappe av. Men skulle du være i tvil om du er ferdig med alt, finnes det faktisk sjekklister for alt som må gjøres før jul på diverse nettaviser.

Jul ble det i år uansett. Som alle andre år. Og som alle andre år skal det være likt som årene før. Tradisjoner er virkelig i høysetet den neste uka. Ribba skal være som årene før, juletreet og resten av pynten skal være på samme sted, og gjøremålene er de samme hvert år. Selv skal jeg for eksempel ikke skryte på meg at jeg er i kirka altfor ofte. Men på julaften, da må jeg dit. Ikke fordi jeg føler noe særlig større behov for det akkurat denne dagen, men fordi det er tradisjon.

I tillegg er det alt vi skal se på TV. For noen år siden ble det stor oppstandelse da Flåklypa ble flyttet fra julaften. Det var jo en del av folks tradisjoner å se den filmen akkurat den dagen og på det tidspunktet. Det er vel også rimelig sjeldent ellers i året halve landet benker seg ned foran tv-skjermen for å se tsjekkoslovakiske eventyrfilmer fra 1973. Som i tillegg er dubbet. Men akkurat på julaften så er sånt det beste man vet. Jeg er usikker på om folk hadde omfavnet «Tre nøtter til askepott» om den ikke var knyttet opp mot jula.

Og så er det tradisjon for å slappe av. I jula kan man knapt gjøre noen ting. Beveger man seg utenfor dørstokken 1. juledag, er det nesten et lovbrudd. Skuldrene skal senkes og man skal ha det koselig inne. Gud forby om man skal røre seg for å forbrenne noen av de 100.000 kaloriene man har puttet inn i kroppen.

Ha en tradisjonsrik julefeiring!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.