Den ene i friidrett, den andre i boksing. Den ene spiser sin egen bæsj, den andre risikerer å få slengt mye dritt etter seg. Og begge er usedvanlig raske til beins, opptrer helst alene, og er stadig på vill flukt fra noen som kommer bak.

Det mest utbredte slaget er den som deltar i boksekamper, sent på vinteren og helst om natta. For haren er et typisk nattdyr. Om dagen ligger den stort sett og koser seg med sitt litt spesielle smågodt – sin egen bæsj. Møkka til haren er bløt og fin om dagen, og full av næring og vitaminer, mens den om natta er harde små kuler. Om haren ikke får spist dagmøkka si, blir den underernært i løpet av kort tid, forteller forskingen oss.

Men på senvinteren blir det mindre tid til kos. Da nærmer det seg parringstid. Hannene blir aggressive mot hverandre og deltar i boksekamper for å avgjøre striden om framtidige partnere.

Den andre typen er mest aktiv om sommeren. Det er den som har to bein, og som deltar i friidrett. Den har likhetstrekk med sin firbente slektning ved at det er best om han ligger i front så lenge som mulig. For når han blir nådd igjen er det slutt. Men her har den firbeinte typen atskillig bedre odds. Det er ikke meningen at den tobeinte skal holde forfølgerne bak seg.

Men noen har likevel klart å holde seg foran. Den mest berømte heter Tom Byers. Han var kjøpt inn for å holde farten oppe på 1.500 meteren i Bislett Games i 1981, slik at den britiske stjernen Steve Ovett kunne sette verdensrekord. Et stykke før mål skulle han frivillig la seg bli tatt igjen. Men han var for god for alle de andre. En halv runde før mål ledet han med 70 meter.

Skandalen var et faktum. Haren hadde vunnet. Det ble mye dritt på Byers i timene som fulgte. 36 år senere er dette kanskje smågodt han kan kose seg med i stille stunder. Ikke ulikt sin firbeinte slektning.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00