Har du vært på januarsalget og tenkt «oi, 70 prosent avslag! Da koster denne buksa bare … eh … bare … i hvert fall enda mindre enn halv pris». Det stopper seg, ikke sant? Jeg er ikke den eneste?

«Fint om også foreldrene kan forsøke å løse oppgaven» het det i notatet fra læreren da 14-åringen fikk nye matteutfordringer. «Per løp opp rulletrappa på 8 sekunder og passerte 30 trappetrinn, Kari løp opp på 12 sekunder og tok 35 trinn. Hvor lang tid tar det å kjøre ned rulletrappa?». Bang! Umiddelbart kunne jeg kjenne, ja, nesten se inni huet, hvordan det svarte sceneteppet senket seg over hjernen.

Hva skjer med mitt antatt oppegående intellekt? Det som i andre tilfeller (i all beskjedenhet) fungerer over snittet. Jeg kan finne løsninger på et vell av intrikate hverdagsproblemer. Så på hvilket tidspunkt i livet kræsjet selvtilliten min så grundig at hjernen automatisk går i slumremodus når noe ligner på matematikk?

Jeg har aldri fått diagnosen dyskalkuli. Men min form for tallblindhet gjør at det bruser, flimrer og kribler i hjernen ved synet av et regnestykke. Riktignok så det lovende ut ei god stund, da jeg de første fire årene på barneskolen mestret både pluss- og minusoppgaver tilhørende trinnet over på strak arm. Lite viste jeg den gang om algebra, geometri og «fart gange vei».

Og slik forble det, dessverre. For i åttende klasse steg vanskelighetsgraden uten at jeg hang med. Jeg skrapet meg ut av ungdomsskolen på et anstendig nivå med rein vilje, og droppet all matte så fort det var mulig på videregående, støttet opp av mammas trofaste «du er god til noe annet du, veit du, Anne».

Så nå handler jeg fornøyd på 70 prosent salg og takker Mannens gener for at unga løser rulletrappoppgaver uten min hjelp.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.