Timing is everything, sa musa, og smatt ut hyttemuren, idet bilen rullet innpå tunet. For henne er festen over når vår begynner. Det er bare å beundre oss nordmenn, som i et ellers antiseptisk samfunn, helt frivillig oppsøker musepest, fuglelopper og edderkopper. I palmehenga svinger vi mer sannsynlig soplimen enn palmebladene, men har som et hosianna i bringa åkkesom: Drar fra gardinene, solstøvet danser over sprossenes skygger på bordet. Tenn peisen, sjekk om musa har vært i kjøkkenbenk eller sengetøy. Idet varmen vokser i hittil vinterdvalt hus ramler spyfluer fra sprekkene, så søvntunge at de smeller i karmen. Koste her og koste der, koste hva det vil. Vi er HER.

Undersøkelser viser at det folk setter mest pris på med påska, er stillheten. Den lave stressfaktoren. Tusling i stillongs på sokkelesten, lange frokoster i dette vårblonde lyset, som ikke ligner noe annet, knitringa fra bålet. Det å være henvist hverandre innenfor en klart avgrenset tømmerramme, så vi snakker mer enn ellers i lag. Ane sammenheng. Når vi tar oppvasken for hånd, eller hutrer rundt bålpanna ute, kjenner vi nesten at vi slekter fra villmenn. I alle fall hadde besteforeldre i primærnæringen.

Palmehelg, Det passet akkurat at juletreet konka. Kommende uke heter den stille uke. I ei tid der stillhet, mildhet og ro er mangelvare blir den oss ekstra verdifull. En høytid, samme hva vi tror. I den utspiller påskens drama seg. Nå formes lyset og framtida. Det er påskens fineste grøss: Timing ER alt!

Trekk pusten, tenn peisen, sjekk om musa har vært i kjøkkenbenk eller sengetøy.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00