Seks og et halvt år ble han, min høyt elskede gullfisk. Nå er han stedt til hvile i restavfallsdunken. 

Caspar Aurelius hanglet en stund, men kviknet til så fort han fikk ferten av fôr. Så jeg ga ham en uke til, en uke til og enda en uke til. Men da han forleden dag la om til ryggsvømming, med buken i været og halen i en finurlig knekk, innså jeg at det var på tide å sende ham til de evige fiskevann. Men hvordan? 

Han jeg lever sammen med tok på seg oppgaven. Detaljene rundt prosessen er det bare bøddelen som kjenner. Selv låste jeg meg inne på badet og satte hårføneren på full guffe for å skåne meg mot eventuelle lyder. Det er utrolig hvor knyttet man kan bli til åtte centimeter med slørhale.

Da jeg kom ut igjen, lå en hvit, sammenkrøllet plastpose oppå skoskapet i gangen. Inni lå noe med oransje farge. «Vil du bære kista ut?» spurte eksekutoren forsiktig. Jeg grep fatt i plastbylten, spaserte behersket ut døra og bort til søppelkassene ute på gårdsplassen, åpnet lokket på restavfallsdunken og stakk den sammenkrøllede posen ned mellom noen ødelagte blomsterpotter og en aluminiumsform som lå der og glitret i morgensolen. «Dett var dett», sa jeg til meg selv. Så var seremonien over. Jeg overveide å be om velferdspermisjon fra jobb, men bet sorgen i meg. 

I bilen på veg til jobb sang vi første verset av «Deg være ære». Det presset i øynene. Til lunsj ble snitter med røkelaks vurdert, men det slo meg heldigvis i tide at det ble i drøyeste laget å minnes gullfisken ved å spise en av hans artsfrender.

Caspar Aurelius har krevd sitt siste vannskift. Nå er plastkassa på kjøkkenbenken tømt for godt.

Takk for alt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.