Lyden av en boks fiskefluer som åpnes er en god lyd. Det er lyden av vår. Det er en helt særegen ’plopp’ som kommer når lokket går opp, og de fargefulle ryggene på fluene som jeg forsøker å friste ørreten med lyser. Det er vårfølelselse så god som noen, og det er god trøst i det i den mørke, kalde, fæle tida som jeg kaller træl og som noen kaller vinter.

Foreløpig ligger elvene godt gjemt under is og snø, og eneste spor av liv er et og annet rådyrtråkk over elveisen. Under der, under skogens mest grasiøse skapninger et sted, der står ørreten samlet i de kulpene det er mest vann i. Det må være ganske mørkt under der, undrer jeg meg over, mens det raser en klase snø av en gran som henger bøyd ut over elveløpet.

Det renner ei lita elv over gardsplassen hjemme, en liten bekk av smeltevann. Som en liten forsmak på vår. Jeg sparker litt i sørpa og tenker at hadde det ikke vært for at noen faktisk kunne se det, og etterfølgende stille seg spørsmål om noens mentale ve og vel, så skulle jeg jammen knytt på ei våtflue og dratt den gjennom sørpa. Sånn bare for å kjenne på følelsen av et kast og følelsen av vann.

Men sånt gjør man ikke, ikke engang på småbruk på landet, så jeg nøyer meg med å kikke litt i flueboksene, konstatere at ingen har flydd av sted og rømt, og tenker at sommeren 2018. Da skal det bli ugreit å være en ørretpinne i elvene herover. Hittil har de imidlertid levd rimelig trygt. Inntil da må jeg leve med at mennesker legger ut idylliske vinterbilder og på ramme alvor mener at det er fine greier. Der jeg står bøyd over flueboksene så tenker jeg at dette er mennesker som trenger omsorg. De kan umulig være helt friske. I det minste trenger de å stå langs en elvebredd på en sommerkveld.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00