Det handlet om å la lampene stå og lyse midt på blanke formiddagen. For no’ tullball. Dagslys burde være nok, om man ikke attpåtil skulle sløse med strøm på den måten. Jeg reflekterte nok ikke over den gangen at det var snakk om å spare penger.

Litt senere på 80-tallet bredte miljøverntanken seg over folk og land, og vi var på klassetur til et kraftverk for å lære om energi. «Det er vel dette som er enøk, da?» spurte jeg omviseren og pekte på ei utelampe som lyste midt i skoledagen. Jeg fikk ikke noe svar, nesevis som jeg var. Men det var ikke siste gang jeg var retorisk.

Nå skrur jeg alltid av lampene i rom jeg går ut av. Det trengs ikke lys verken på soverom eller do når jeg ikke er der. Jeg vil altså ikke si jeg sløser med strøm – eller penger. Men jeg nekter å sitte å sture i mørketida. Og hvis det bidrar til hyggeligere omgivelser, brenner jeg så mange hull i dagen som jeg føler jeg trenger for å komme meg gjennom den tyngste tida på året. Nå har jeg hengt opp tre adventsstjerner og ei lysslynge i anledning desember – og da snakker jeg innendørs. Og dertil kommer stearinlysene. Ingenting bidrar til stemningen i rommet som et tent – eller slukket – levende lys. Og hvis du vil gjøre meg glad, skal du tenne et lys eller to utafor døra di når jeg kommer på besøk. Det er velkommen, det.

Jeg gjorde det før Mannen kom hjem sent her en kveld. Tente to lykter på trappa og visste han kom til å synes det var fint. «Jeg blåser dem ut, jeg», sa den ansvarsfulle. «Nei vent, jeg tar det når vi legger oss», sa hun uten selvinnsikt.

Jeg var godt på veg til drømmeland da Mannen måtte ut på trappa og slokke lys. Trenger ikke brenne hull i huset, i alle fall.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.