Høydepunktet – bokstavelig talt – var å komme seg opp på fjellet Segla på magiske Senja. 639 meter over havet, med en loddrett vegg rett ned i fjorden.

Vel oppe på toppen måtte jeg hjelpe en mann med å ta noen bilder. Etterpå ble jeg sittende og nyte utsikten da det plutselig kom en ung, svensk blondine ruslende helt alene – med stramme lår og Fjällräven fra topp til tå. Vi ble sittende sammen på en trang fjellhylle, og etter hvert ble det naturlig å slå av en prat.

Jeg aner forresten ikke hvorfor, men hver gang jeg møter svensker forvandles jeg til overjoviale Ole Bramserud fra Selskapsreisen.

«Jasså gitt, hur lenge har ni planerat å være i Norge, da?»

Tonen ble etter hvert ganske så god. Men så skjedde det noe uventet: Svensken gispet og grep tak i armen min. Jeg bråsnudde meg og fikk øye på en gedigen ørn som hang lydløst i lufta, noen meter over oss. «Inte mycket farligt» sa jeg betryggende.

Stemningen steg flere hakk da jeg dro den gamle historien om postbudet langs Nordlandskysten som kjørte på en ørn og fikk to meter rovfugl liggende over frontruta, og som panisk aktiverte vindusviskere og spylervæske for å bli kvitt den forfjamsede gjesten.

Svensken lo. Hun fortalte at hun kom fra en liten by sør for Göteborg.

Jeg vurderte å dra opp termosen og by på en kopp kakao, men så skjedde det fatale: Jeg valgte i stedet å fikle med kameraet. «Skal bare fotografera lite!», sa jeg – og forsvant. Fem minutter senere var jeg tilbake, men da var damen sporløst borte. Langt der nede så jeg ryggen hennes på vei ned – i trivelig selskap med han mannen jeg møtte på vei opp.

Over meg sirklet ørnen.

«Dæven steike, no va du bra dum!», kunne jeg høre den si – mens jeg gjentatte ganger slo meg selv i hodet med termosen.

Veien er kort fra topptur til nedtur.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00