Det har vært en uke for de ekstra store tall. For eksempel 341285000,00. Altså premien til den som vant trehundreogførtienmillionertohundreogåttifemtusen kroner i Lotto. Spekulasjonene har gått om hvem det kan være. Siden du nå leser dette, kan du trygt slå fast at det ikke er meg. Da hadde jeg antakelig tatt fri ei uke, og tilbudt kollega Stian, som deler denne spalten med meg på tirsdager, en million for å skrive den i stedet for meg. Og deretter kunne jeg delt ut noen millioner til verdig trengende. Jeg kunne ha betalt noen av restaurantregningene til landets idrettstopper, og jeg kunne i alle fall ha hjulpet Senterpartiets stortingsgruppe med partiets alternative statsbudsjett.

For denne uka kom svaret fra Finansdepartementet på partiets spørsmål om hva det ville koste å beslaglegge all ulovlig import av øl, vin, sprit og narkotika. Departementet anslår at det vil innebære at absolutt alle reisende, transportmidler, containere, brev og pakker må stanses og kontrolleres på grensen. Samtidig må 2.366 kilometer grense mot Sverige og Finland stenges fysisk for å hindre at noen tar seg over grensen uten å bli kontrollert.

Som vi vet rasler president Donald Trump med planer om å stenge grensen mot Mexico helt. Beregninger viser at det kan koste opp mot 800 milliarder kroner. Vi kan trygt legge på noen milliarder til. Byggekostnadene i Norge er langt høyere enn i USA. Og når vi er kommet så langt, er det på tide å begynne å tenke på hva vi skal gjøre med vår over 25.000 kilometer lange kystlinje, pluss øyene. Og kan det tenkes at noen vil prøve seg med brevduer eller droner?

Det kjører 3.500 trailere inn i Norge hver dag. Alle disse må kontrolleres og scannes. Til daglig vil det være behov for 25 scannere bare på Svinesund. På store trafikkdager opp mot det dobbelte. Alle personer må dessuten kroppsvitiseres, og all bagasje må gjennomlyses og åpnes. For å være helt sikker må reisende også gå gjennom en kroppsscanner som viser om man smugler stoff inni kroppen.

Så Senterpartiet må kanskje sette inn ekstra stor innsats for å finne ut hvem denne heldige lottovinneren var.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.