Gradestokken hjemme bikket 30 og yr.no meldte behagelige 23 i fjellet til langt på kveld. Rett over tregrensa lå en leid hytte klar og ventet på meg og ei venninne som ikke kunne komme før dagen etter. Mannen hadde hatt sin første arbeidsdag etter ferien, og to og en halv times arbeidsveg neste morgen virket uproblematisk i bytte mot noen lyse kveldstimer og en etterlengtet forlengelse av feriefølelsen i høyfjellet.

Vi drar. Nå! Den ferdige middagen ble pakket i folie og kastet i bilen sammen med bagasje pakket etter innfallsmetoden, to bikkjer og en lettere sjokkskadet sønn (17). Så kjørte vi til fjells. Om ikke hedmarkinger er spontane? Jo, og helst når de ikke rekker å tenke seg om.

Noen lyse timer, en oppvarmet middag og en lang tur seinere, satt mannen og jeg ved hytteveggen med hver vår grønne boks med gyldne dråper og innså at det hadde vært verdt det. Ikke en mygg var å skimte. De lange buksene og genseren fikk bli i sekken, vi hørte på den totale stillheten og hvilte blikket på noe av det mektigste norsk natur har å by på. Vi hadde ti fjelltopper som strekker seg over 2.000 meter opp i den høye himmelen i gangavstand hvis vi hadde hatt gode sko og nok av tid, og utsikt til enda høyere topper i vest. Og vi funderte lavmælt på det viktigste temaet akkurat der og da: når kommer sola egentlig til å gå ned?

Mannen fra flatbygdene ved Mjøsa, som tidligere samme ettermiddag hadde overrasket med hittil uoppdagede spontane egenskaper, hadde så absolutt gjenvunnet balansen og lot seg på ingen måte lokke til å ta for store ord i bruk om de mektige toppene i Rondane:

– Vi har nok sikkert sol en drøy halvtime til. Den kommer til å gå over den knausen der....

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00