Gradestokken hjemme bikket 30 og yr.no meldte behagelige 23 i fjellet til langt på kveld. Rett over tregrensa lå en leid hytte klar og ventet på meg og ei venninne som ikke kunne komme før dagen etter. Mannen hadde hatt sin første arbeidsdag etter ferien, og to og en halv times arbeidsveg neste morgen virket uproblematisk i bytte mot noen lyse kveldstimer og en etterlengtet forlengelse av feriefølelsen i høyfjellet.

Vi drar. Nå! Den ferdige middagen ble pakket i folie og kastet i bilen sammen med bagasje pakket etter innfallsmetoden, to bikkjer og en lettere sjokkskadet sønn (17). Så kjørte vi til fjells. Om ikke hedmarkinger er spontane? Jo, og helst når de ikke rekker å tenke seg om.

Noen lyse timer, en oppvarmet middag og en lang tur seinere, satt mannen og jeg ved hytteveggen med hver vår grønne boks med gyldne dråper og innså at det hadde vært verdt det. Ikke en mygg var å skimte. De lange buksene og genseren fikk bli i sekken, vi hørte på den totale stillheten og hvilte blikket på noe av det mektigste norsk natur har å by på. Vi hadde ti fjelltopper som strekker seg over 2.000 meter opp i den høye himmelen i gangavstand hvis vi hadde hatt gode sko og nok av tid, og utsikt til enda høyere topper i vest. Og vi funderte lavmælt på det viktigste temaet akkurat der og da: når kommer sola egentlig til å gå ned?

Mannen fra flatbygdene ved Mjøsa, som tidligere samme ettermiddag hadde overrasket med hittil uoppdagede spontane egenskaper, hadde så absolutt gjenvunnet balansen og lot seg på ingen måte lokke til å ta for store ord i bruk om de mektige toppene i Rondane:

– Vi har nok sikkert sol en drøy halvtime til. Den kommer til å gå over den knausen der....

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.