Hvis du tar en stein i den ene handa og en stein i den andre, og gnir dem mot hverandre – lenge. Hva skjer da?

Ingenting. Det skjer ikke annet enn at du får en litt ubehagelig gnissende lyd. De fleste av oss får heller ikke til å lage ild på den måten – ikke prøv, forresten, på grunn av den ekstreme skogbrannfaren. Men hvis du hadde gnidd de to steinene mot hverandre, hvor lang tid hadde det tatt før begge var helt runde? Som perfekt formede poteter, uten bulker og søkk, uten klumper og skarpe kanter. Hva skal til for å gi en stein form som et egg eller en stor plomme, med ei overflate som – til tross for at den bokstavelig talt er steinhard – framstår som mjuk og glatt?

Vann, selvfølgelig. Jeg tipper du har sett det på en av strendene du har har bada ved i sommer. Resultatet av havets bevegelser. Produktet av vannets helt spesielle krefter og egenskaper. Av all verdens tålmodighet. Og et hav av tid.

Mange steder består hele strender av fantastiske, uimotståelige runde rullesteiner. Andre steder dukker de runde mer opp som sjeldne perler blant ubetydelig småstein og ordinære klumper av ulike bergarter. Plutselig snubler du over dem, hjertet hopper litt og du putter dem kjapt i lomma. Kan gå og holde på dem, rulle dem rundt i handa. Føle på noe bestandig, men formbart.

De kommer fra Danmark, Italia, Frankrike og Sverige. Fra mjøsstranda, Vestfold og Sognefjorden, en fjellbekk, Polen og Nederland. Mer enn én gang har jeg fylt hvert ledige hjørne i kofferten med stein på grensa til overvekt på flyet. De samles hos meg. Og ligger på kjøkkenbenken, i syltetøykrukker, vinduskarmer, på badet, som små biter av evigheten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.