Noen hevder det er så farlig at man kan dø av det. Takket være statistikerne har vi nå fått vite litt mer om både å leve og dø. Og vi som har oppnådd å bli født har faktisk kommet over den verste kneiken på en stund. Men det skal bli verre.

Men sannsynligheten for å overleve en stund til har økt kraftig de siste 50-60 årene, ifølge statistikerne. Mens en nyfødt gutt på midten av 1950-tallet kunne regne med å bli 71 år, har dette økt til 80,5 år i 2016. Og bare det siste året har tallet økt med et kvart år. Også kvinner kan se i retning av å leve lenger, men økningen er ikke så stor som for menn. Vi tar kraftig innpå.

Et dypdykk i statistikken viser at den første farlige begivenheten de fleste av oss opplever, er vår egen fødsel. Det er omtrent seks ganger så farlig å være i det første leveåret som i det andre. Men hvis vi overlever fødselen og de første dagene, har vi en stor sannsynlighet for å bli gamle. Og jo eldre vi blir, desto større er muligheten for å bli enda eldre. Faktisk har en person på 69 år langt større sjanse for å bli 70 enn en på 65 år. For ikke å snakke om en 60-åring, eller en 40-åring. Alt ifølge statistikken.

Men på den andre siden: Når vi har passert 50 år, blir det igjen like farlig å leve igjen som da vi var nyfødt. Sannsynligheten for å dø begynner fra da av å øke sterkt. For en 60-åring er sannsynligheten for å dø dobbelt så stor som for en 50-åring. Og for en 70-åring er sannsynligheten for å dø tredoblet i forhold til 60-åringen.

Og så stiger kurven mot 100 prosent, bare ikke så bratt som tidligere. Sannsynligheten for å dø bare øker og øker jo eldre vi blir. Ifølge statistikerne. Uten dem hadde vi nok ikke fått greie på det.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.