Folk flest er ikke opptatt av statistikk. At Norsk Tipping består er empiri nok, eller at folk huffer seg over å fly, men har null problemer bilturen til og fra Gardermoen.

De færreste vet heller ikke hvordan man trekker noe statistisk inferens ut av det tilfeldige utvalget. At journalister lager sensasjonsoppslag om «katastrofemålinger», selv om prosentpoengsendringene er langt mindre enn feilmarginen på nevnte målinger, er normalen. Men statistikk er både morsomt, og ganske nyttig. Visste du for eksempel at antallet observasjoner av sjøormen i Loch Ness, den avskyelige snømannen, spøkelser, ånder og romvesener korrelerer negativ med antallet personer som bærer med seg høyoppløselig foto- og filmutstyr til enhver tid?

Den naturlige variasjon er vanskelig å lure, og det er her statistikerne virkelig får skinne. Enten det er meningsmålinger om aviser på Facebook eller karakterer fra visse lærere på ungdomsskoletrinnet, man ser fort om tilfeldighetene virkelig er tilfeldige.

Statistisk sett vil du aldri få noe ut av å lese «selvhjelps»-bøker. Eller høre på suksesshistorier fra virkeligheten. Om alle har suksess, har ingen suksess. Fenomenet kalles overlevelsesbias, altså å overvurdere sjansen til suksess fordi man ignorerer de som ikke lykkes. Nå er det ikke dermed sagt at man aldri skal prøve seg på noe litt langøkt, men om du mot alle odds lykkes, så ikke plag oss andre med historier om at «man bare må våge å tråkke sin egen vei». Flaks kommer i mange former, men ettersom vi bor i Norge er vi alle, statistisk sett, allerede vinnere.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.