Noen hevder det er så farlig at man kan dø av det. Takket være statistikerne har vi nå fått vite litt mer om både å leve og dø. Og vi som har oppnådd å bli født har faktisk kommet over den verste kneiken på en stund. Men det skal bli verre.

Men sannsynligheten for å overleve en stund til har økt kraftig de siste 50-60 årene, ifølge statistikerne. Mens en nyfødt gutt på midten av 1950-tallet kunne regne med å bli 71 år, har dette økt til 80,5 år i 2016. Og bare det siste året har tallet økt med et kvart år. Også kvinner kan se i retning av å leve lenger, men økningen er ikke så stor som for menn. Vi tar kraftig innpå.

Et dypdykk i statistikken viser at den første farlige begivenheten de fleste av oss opplever, er vår egen fødsel. Det er omtrent seks ganger så farlig å være i det første leveåret som i det andre. Men hvis vi overlever fødselen og de første dagene, har vi en stor sannsynlighet for å bli gamle. Og jo eldre vi blir, desto større er muligheten for å bli enda eldre. Faktisk har en person på 69 år langt større sjanse for å bli 70 enn en på 65 år. For ikke å snakke om en 60-åring, eller en 40-åring. Alt ifølge statistikken.

Men på den andre siden: Når vi har passert 50 år, blir det igjen like farlig å leve igjen som da vi var nyfødt. Sannsynligheten for å dø begynner fra da av å øke sterkt. For en 60-åring er sannsynligheten for å dø dobbelt så stor som for en 50-åring. Og for en 70-åring er sannsynligheten for å dø tredoblet i forhold til 60-åringen.

Og så stiger kurven mot 100 prosent, bare ikke så bratt som tidligere. Sannsynligheten for å dø bare øker og øker jo eldre vi blir. Ifølge statistikerne. Uten dem hadde vi nok ikke fått greie på det.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00