Jeg skulle hatt en ny bil. Svensken har vært med meg i noen år, og det er ikke så mange lamper igjen som kan lyse i Göteborgs misære. De fleste har lyst flere ganger.

Tirekicking er et begrep i USA. Hjulsparking. Man går rundt og kikker på biler. Liksom sparker i hjulene for å se om elendigheten sitter i sammen. Ingen hjul har hittil falt av. Jeg sparker da heller ikke særlig hardt. Kun unntaksvis blir jeg observert i nybilavdelingen. Jeg har, i en alder av 44, innsett at jeg aldri kommer til å få råd til å kjøpe meg en ny bil. Det kunne jeg jo gjort hvis jeg ville, selvsagt, men da hadde jeg endt opp med en liten matpakkebil som på ingen måte fyller mitt behov, bortsett fra at det er den eneste jeg har råd til. Bilene som fyller mitt behov står i lokalet de og, jøss bevares, men prislappen slår meg i hodet som en hulemann med klubbe.

Så jeg går stille forbi og skorter kun skrått bort på de bilene som har den plassen jeg trenger. Og ut i bruktavdelingen. Der de også står, men da har de gått en kvart million – og jeg har fortsatt ikke råd til dem. – Ikke se deg blind på kilometerne, sier selgeren, og forsøker overbevise meg om at det ikke spiller noen rolle at noens bakende har sittet i den stolen i 246.000 kilometer. Og at bilen fint er verdt de 479.000 kronene han gjerne vil ha for den.

Han taper. Jeg sparker meget mildt i høyre forhjul, og tusler slukøret ut av butikken med nybildrømmen slepende bak meg som en ballong uten luft i bak en femåring på 17. mai. Svensken starter og gynger hjem mens Springsteen synger Used cars lavmælt på stereoen. Vi får lunte videre sammen over prærien en stund til, i alle fall til de ringer fra Tippinga.

Hittil har de ikke mast mye på meg.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00