22. mars skal «NSB» etter oppsatt rutetabell nå sin endestasjon og erstattes av disse to intetsigende bokstavene. Visjonært og nyskapende – jo, kanskje, men er vi ikke mest opptatt av å komme oss noenlunde presist fra A til B?

Høgskolen i Oslo ble først universitet, før studiestedet skiftet navn til betydningsløse OsloMet. Samtidig fikk de en pyramideformet logo som lett kan leses som «Oslo omet».

På fransk betyr det noe sånt som «Oslo svikter». Nå føles det som NSB gjør det samme.

Vys nye logo er omtrent like tullete som navnet selv. Løkkeskriftformasjonen minner om et sammenkrøllet 17.-maibånd, noen meter utrullet toalettpapir, eller i verste fall en skinnegang kraftig preget av solslyng.

Språkrådet ga navneforslaget rødt lys. De påpeker at «Vy» ikke sier noe som helst om at selskapet driver med transport. Sosiale medier har kokt over av ironiske kommentarer.

Min første tanke da jeg selv hørte nyheten, var at NSB for én gangs skyld var for tidlig ute, og at det hele var en middelmådig aprilspøk. Den gang ei.

NSB-sjefen forsvarer valget, som skal gi signal om at NSB og Nettbuss som samlet selskap har ambisjoner. Likevel framstår det mer og mer som en real avledningsmanøver for å flytte folks fokus vekk fra norsk togpolitikk. Over til et sidespor.

NSB-sjefens drøm er at reisende i framtiden ikke skal kjøpe billetter, men «vyer», sier han til VG. Jeg gleder meg stort til den dagen konduktøren kommer inn i vognen og ber om «vyene, takk!»

Jeg skal love deg at det er dårlig med sånt hos oss reisende når vi står der som sild i tønne på en overfylt avgang i beste rushtid og titter lengselsfullt etter et ledig sete.

NSB har et par andre ting de godt kunne ryddet opp i før de spytter 280 millioner kroner i et meningsløst navnebytte.

Why, NSB? Why?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00