22. mars skal «NSB» etter oppsatt rutetabell nå sin endestasjon og erstattes av disse to intetsigende bokstavene. Visjonært og nyskapende – jo, kanskje, men er vi ikke mest opptatt av å komme oss noenlunde presist fra A til B?

Høgskolen i Oslo ble først universitet, før studiestedet skiftet navn til betydningsløse OsloMet. Samtidig fikk de en pyramideformet logo som lett kan leses som «Oslo omet».

På fransk betyr det noe sånt som «Oslo svikter». Nå føles det som NSB gjør det samme.

Vys nye logo er omtrent like tullete som navnet selv. Løkkeskriftformasjonen minner om et sammenkrøllet 17.-maibånd, noen meter utrullet toalettpapir, eller i verste fall en skinnegang kraftig preget av solslyng.

Språkrådet ga navneforslaget rødt lys. De påpeker at «Vy» ikke sier noe som helst om at selskapet driver med transport. Sosiale medier har kokt over av ironiske kommentarer.

Min første tanke da jeg selv hørte nyheten, var at NSB for én gangs skyld var for tidlig ute, og at det hele var en middelmådig aprilspøk. Den gang ei.

NSB-sjefen forsvarer valget, som skal gi signal om at NSB og Nettbuss som samlet selskap har ambisjoner. Likevel framstår det mer og mer som en real avledningsmanøver for å flytte folks fokus vekk fra norsk togpolitikk. Over til et sidespor.

NSB-sjefens drøm er at reisende i framtiden ikke skal kjøpe billetter, men «vyer», sier han til VG. Jeg gleder meg stort til den dagen konduktøren kommer inn i vognen og ber om «vyene, takk!»

Jeg skal love deg at det er dårlig med sånt hos oss reisende når vi står der som sild i tønne på en overfylt avgang i beste rushtid og titter lengselsfullt etter et ledig sete.

NSB har et par andre ting de godt kunne ryddet opp i før de spytter 280 millioner kroner i et meningsløst navnebytte.

Why, NSB? Why?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.