Han hadde en liten plasterlapp på den høyre langfingeren. Det var lett å se fra sykkelsetet. Han gjorde ikke akkurat noen store anstrengelser for å skjule det. Fra sykkelsetet var det også mulig å se at fingeren hadde gule og noen også helt brune flekker, slike som blir til etter flere års forbruk av rullings. På fineren ved siden av satt det en glatt gullring. Den kunne også skimtes fra posisjonen litt utenfor den hvite heltrukne stripa.

Deretter bar det videre i full fart, i en mørk Audi A3 med registreringsbokstaver tilhørende Bærum. Og det ble sikkert en hyggelig dag på jobben. Smilet hadde han i alle fall spart litt tidligere på dagen.

Så kan det kanskje være en nyttig opplysning at den smilende bilen er på gang. I en verdensomspennende spørreundersøkelse er det nemlig slått fast at de fleste fotgjengere og syklister gjerne søker øyekontakt med føreren av den nærmeste bilen før de går over gata. Nå er den førerløse bilen på veg inn i trafikken. Og den er en kilde til å skape utrygghet hos de øvrige trafikkantene.

Løsningen er den smilende bilen. Når den selvkjørende bilens sensorer oppdager fotgjengeren, sendes det et signal til et display i fronten og det aktiveres et smil som bekrefter at bilen kommer til å stoppe. I et neste trinn er det mulig å videreutvikle med systemer for eyetracking og laserteknologi, for en mer detaljert analyse av omgivelsene. Da vil det også bli mulig å oppfatte mindre hodebevegelser eller å avlese blikk for å skape et enda tryggere samspill mellom menneske og bil.

For det vil nok ta noe tid før vi helt klarer å stole på disse selvkjørende bilene. I mellomtida får vi holde oss til han med plasterlapp på langfingeren. Hans reaksjoner kan vi helt sikkert stole på.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00