I et svakt øyeblikk klikket jeg meg inn på XXLs hjemmesider for å kikke på joggesko. Det har forfulgt meg siden. Hvor enn jeg surfer på nettet, uansett tid eller sted, er det ett eller annet firma som ønsker å selge meg joggesko. En hjelpende hånd, tenker kanskje reklamebyråene, men nå er det snart 8 uker siden. Hvor lenge skal jeg måtte minnes på innfallet? Men det er kanskje greit med litt variasjon etter et halvt år med kano-annonser. Nå har jeg fått merkelappen «jogger» også. Og muligens «friluftsmenneske». Det mener i hvert fall Swissgear, som har funnet en ryggsekk de mener jeg virkelig bør digge. For ikke å snakke om utendørsbuksene (eller hva nå sånt egentlig kalles) de smeller opp i trynet mitt på daglig basis.

Annonsesystemet på internett er den digitale versjonen av gateselgerne i Syden. Viser du den minste interesse, hvilket i deres øyne er at du ikke demonstrativt titter en annen vei, så slipper du ikke unna lett. Det som skremmer meg mest, er hukommelsen. Databasen bak analysen som setter meg i en rekke tvilsomme båser, strekker seg tilbake over flere år med impulsdrevet sofasurfing: bruktbil, gambling, sheet music, refinansiering, Airbnb, fingerspinnere, skateboard, Finn.no, norske designmøbler, analyse-mykvare og ikke minst nyheten om at «Kylie Jenner er vegan». Og nå prøver også Hedmark Arbeiderparti å vinne meg over. De driver tydeligvis målrettet reklame mot sånne som meg.

Poenget mitt er at impulskjøp og vindusshopping er ikke hva det en gang var. Nå er det forhandlerne som står for stuevinduet mitt og holder fram varene. Og trekker jeg for gardinen går de bare bort til kjøkkenvinduet og fortsetter der. Kanoen jeg en gang hadde lyst på, ble det aldri noe av, men på Aftenpostens sider tilbyr de meg fortsatt en ganske rimelig kajakk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00