Det finnes vel ikke en eneste dag i året som ikke er viet til et bestemt formål. En yrkesgruppe som fortjener litt ekstra oppmerksomhet, en aktivitet som skal gjøre oss friske og glade, et samfunnsgode som kan føles å kjempe for sin eksistens, eller en blomst eller et dyr som betraktes som utryddingstruet. Men det finnes unntak. I neste uke er det semikolonets dag.

For er det noen som med hånden på hjertet kan komme og si at tegnet semikolon er noe å kjempe for? Er det noe som gjør oss friske og glade, og noe som er utryddingstruet? Er det i det hele tatt noe vi har bruk for? Og er vi egentlig så mange som vet hvordan dette tegnet skal brukes? Selv ekspertene strides om det.

Et semikolon er en mellomting mellom et komma og et punktum. Det betyr at det er svakere enn et punktum, men sterkere enn et komma. Et semikolon skal etter læreboka brukes mellom to helsetninger. Men noen mener at semikolon kan brukes også når det ikke er helsetninger som skal bindes sammen. Noen mener en godt kan bytte kolon ut med semikolon, og andre igjen mener semikolon er noe en kan slenge på der en finner det for godt.

Det var en italiener som fant opp semikolonet. Typografen Aldo Manuzio døde 6. februar 1515, og dødsdagen hans er senere blitt semikolonets dag. Det var forresten også han som fant opp kursivskriften.

Nå nærmer vi oss slutten på denne artikkelen, uten at det har forekommet et eneste semikolon. Som vanlig og forventet, vil nok mange si. For det går faktisk an å leve et helt liv uten å ha brukt semikolonet. Du klarer deg ikke uten punktum, spørsmålstegn og komma. Noen mener at utropstegnet er nødvendig i slutten av alle setninger. Men du kan leve et langt liv som skrivende menneske uten semikolon. Det sies at noen hater det, mens andre elsker det. Og så er det alle oss andre. Noen heiser flagget 6. februar, men det er fordi det også er samefolkets dag.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.