Det var en gang i tenåra, vi var på bytur til hovedstaden, venninna mi og jeg. Det var stas å dra til Oslo. Gå langs bodene i Spikersuppa, spise burger i Nedre Slottsgate, innom Uff og Shangri-La for brukte klær og hippieeffekter.

Og så kom vi over ei bukse, rettere sagt en buksedress, vi begge syntes var fin. Kremfarget, småblomstret. Med lommer, uten ermer. En drøm for alle som liker ballongbukser, høyt liv og et snitt de færreste kropper egentlig kler.

Vi kjøpte den. Og legg merke til; vi kjøpte den ene. Altså ett stykk, sammen, på deling. Spleis er jo økonomisk og vi var miljøvennlige allerede på sent 80-tall. Og så var vi i alle fall garantert at vi aldri kom til å dukke opp på samme sted i like bukser. Det ville vært litt for teit.

For det å komme på fest og oppdage at man ikke er den eneste i lokalet med akkurat den kjolen – det er … ingen drømmesituasjon. Men hvorfor er det egentlig så krise? Som regel går det jo helt greit hvis det gjelder både øredobber og andre smykker, stort sett også sko. Men samme kjole? Nix.

Marerittet som rir oss er selvfølgelig at det legger til rette for sammenligning. Og spørsmålet man vet alle stiller seg – og hverandre: hvem kler den best?

Ingen vil gå tapende ut av den konkurransen. Selv om det går an å innvende at det i alle fall er ett menneske til stede som garantert synes klærne dine er fine – ett menneske som har kjøpt det samme selv. Men det holder ikke.

Den pinlige følelsen av uniformering er uunngåelig. Og av å være gjennomskuet, mangle egenart, ikke ha egen stil eller personlig uttrykk.

Men det snakker ingen om når dresskode for festlighetene er bunad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.